Cenevre Görüşmeleri’nin 39.turu hakkında

Cenevre Görüşmeleri’nin 39.turu hakkında
29 March 2017 1226
Transkafkasya’da istikrar ve güvenliğin sağlanmasıyla ilgili sürdürülen Cenevre’deki uluslararası görüşmelerin 39.turu 28-29 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleşti.

Abhazya Cumhuriyeti delegasyonuna Dışişleri Bakanı Daur Kove başkanlık ederken, Dışişleri Bakanlığı çalışanları Lasha Avidzba, Tengiz Tarba, Timur Shanava, Arthur Gagulia and Asta Chukbar da görüşmelerde yer aldılar.

Cenevre görüşmelerinin 39. Turunda, Gürcistan ve Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan ve Güney Osetya arasındaki sorunların şiddet kullanmadan çözülmesinin ve bu konuya yasal bağlayacılık oluşturacak bir anlaşmanın imzalanması ana gündem maddesi olarak yer aldı.

Görüşmeler sırasında Abhazya Cumhuriyeti’ni doğrudan ilgilendiren konular da tartışıldı. Bu konulardan bazıları şunlardır: Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik Gürcistan ve onun batılı müttefikleri tarafından sürdürülen ayrımcılıklar, Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda izole edilmesi çabaları, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 34.oturumunda Gürcistan’ın çarpıtılmış biçimde sunduğu belgeler ışığında alınmış bir karar taslağı neticesinde Abhazya tarafından sağlanan belgelerin tanınması.

Abhazya temsilcileri ise Abhaz Hükümeti tarafından Abhazya-Gürcistan sınırındaki mevcut sınır kontrol noktalarından ikisinin kapatılması kararının AB, NATO, AGİT ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmelerinin asılsız gerekçelere dayandığı ve ayrıca NATO ile Gürcistan arasındaki askeri ortaklık ilişkilerindeki gelişmelere ve Gürcistan’ın Poti şehrindeki limanda NATO Sahil Güvenlik üssünün kurulması hedeflerinden duymuş olduk ciddi endişeleri bildirdiler.

İnsani konuların tartışıldığı ikinci çalışma grubunda mülteciler ile ilgili sorunlar gündeme getirildiğinde Abhazya, Rusya ve Güney Osetya delegasyonları durumu protesto ederek görüşmeyi terk ettiler.

Transkafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla sürdürülen Cenevre Uluslararası Görüşmeleri’nin 40.turu 20-21 Haziran 2017 tarihlerinde yapılacak.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: