Cenevre Görüşmeleri’nin 47. turu hakkında

Cenevre Görüşmeleri’nin 47. turu hakkında
4 April 2019 614
Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetiya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri temsilcilerin taraf olarak katıldıkları, BM, AGİT ve AB eş başkanlığında sürdürülen Transkafkasya’da Güvenliğin ve Istikrarın sağlanması amaçlı Uluslararası Cenevre Görüşmeleri’nin 47. turu 2-3 Nisan 2019 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleşti.

Abhazya Cumhuriyeti heyetine Dışişleri Bakanı Daur Kove başkanlık etti.

Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetiya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu temsilcileri, hala kuvvet kullanılmamasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasının Cenevre'deki ortak çalışmalarının temel amacı olarak gördüklerini vurgulayarak, buna rağmen bu turda da Gürcistan ve Abhazya ile Gürcistan ve Güney Osetya arasındaki kuvvet kullanılmaması ilkesini yasal olarak bağlayıcı kılacak sözleşmeye yönelik önemli adım olacak tarafların kuvvet kullalmaması ile ilgili ortak bildirinin kabul edilemediğini belirtiler. Ortak metin taslağı üzerindeki çalışmalar bir sonraki turda devam edecek.

Tur sırasında İngur nehri üzerindeki sınır kapısındaki geçici geçiş kısıtlamalar ile ilgili mevzular görüşüldü. Gürcistan heyeti, karantina döneminde sınırın kapatılmasının yerel nüfusun serbest dolaşım üzerinde olumsuz etki sağladığı ve H1N1 influenza virüsünün salgısının bu kararın alınması için yeterli neden olmadığı kanaatinde idi. Buna karşılık Abhazya heyeti temsilcileri, sınırın kapanma durumu söz konusu olmadığı vurgulayarak, aynı zamanında Gürcistan ile sınırını karantinaya alma ve sınır kapısında bazı kısıtlamaların getirme kararının Abhazya vatandaşlarının güvenliğini sağlama ve Cumhuriyet’te domuz gribinin yayılmasını engelleme gereği şart olduğunu belirtti.

İrakli Kvaratskhelia'nın trajik ölüm konusu ile ilgili Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove, bahsi geçen Gürcistan vatandaşının yasadışı sınır geçişi için gözaltına alınmasına neden olan 10 Mart 2019 olayın detaylarını ayrıntılı olarak açıkladı. Gözaltına alınmasından sonra İrakli Kvaratskhelia intihar ederek vefat etti. Toplantıya katılan tüm temsilciler bir kez daha Gal’daki Olay Önleme ve Müdahale Mekanizması (MPRİ) çalışmalarına devam etme gereği duyduklarını, formatın bu tür olayların önlenmesinde son derece etkili ve önemli olduğunu vurguladılar.

Abhaz tarafı, sadece Gürcü tarafının önüne koyulan taleplerin yerine getirmesi durumunda MPRİ çalışmalarına devam edilmesine olan bağlılığını bir kez daha dile getirdi. Acil irtibat hatlarının operasyonel işleyişine de olumlu değerlendirme yapıldı.

Müzakere sürecinde Abhaz tarafı, bir kez daha Abhazya Cumhuriyeti temsilcilerinin Abhazya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını etkileyen konuların tartışıldığı tüm uluslararası platformlara eşit erişim sağlanması çağrısında bulundu.

Abhazya, Rusya ve Güney Osetya heyetleri yine bölgesel güvenliğine ciddi tehdit temsil eden Gürcistan’da sıklaşmış NATO askeri tatbikatları ile bağlantılı ciddi endişelerini dile getirdiler. Özellikle, 18 Mart 2019'da Tiflis yakınlarındaki Tatbikat ve Askeri Eğitim Merkezi bölgesinde açılan "NATO-Gürcistan 2019" Komuta ve Personel tatbikatı ele alınmıştır.

İkinci çalışma grubunun müzakereleri çerçevesinde dolaşım özgürlüğü, eğitime erişim ve buna benzer birçok güncel insani nitelikteki mevzular görüşüldü.

Transkafkasya’da Güvenliğin ve Istikrarın sağlanması amaçlı Uluslararası Cenevre Görüşmeleri’n bir sonraki 48. turu 2-3 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: