Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrarlık Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile yapılan görüşme hakkında

Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrarlık Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile yapılan görüşme hakkında
12 June 2019 993
12 Haziran Abhazya Dışişleri Bakanlık binasında, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove AB, BM, AGİT’ten Transkafkasya’da Güvenlik ve İstikrarlık Cenevre Görüşmeler Eşbaşkanlar ile olağan toplantı gerçekleştirdi.
Abhaz tarafından toplantıya Abhazya Cumhuriyeti DGS (Devlet güvenlik servisi) Başkan yardımcısı Vladimir Arlan, ve gerçekleşecek olan Cenevre Görüşmelerin katılımcıları, Abhazya Dişişleri Bakanlığın mensupları, Alyas Asabua, Dzhamal Bganba, Madina Şamba katıldı.  

Açılış konuşmasında konuşmasında Daur Kove, Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları, 3 Haziran'da Gürcistan parlamentosuna sunulan Gürcistan Başbakanı Mamuki Bakhtadze'nin raporuna ciddi dikkat etmelerini çağırdı. Raporda, 2018-2020 dönemi için hükümet programının uygulanmasına ilişkin ilerleme raporu yer aldı.


Abhazya Dışişleri Bakanı, 2018’deki rapora göre, Gürcistan hükümetinin, mermer böceği ile mücadele etmek için ilaç alımı için Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti’ne yaklaşık 600 bin lari tahsis ettiğini bildirdi. «Abhazya Cumhuriyeti hükümetinin Gürcistan hükümetinden hiçbir şey almadığını sorumlu olarak ilan etmek istiyorum, Abhazya Cumhuriyeti’nde aldığımız mermer böceği ile mücadeleye yönelik tüm ilaçlar, donör örgütler tarafından tahsis edilen ve Gürcistan’ın bütçesiyle hiçbir ilişkisi olmayan uluslararası kuruluşlardan sağlanmıştır». – diye Daur Kove ifade etti.

Bakan ayrıca, Eşbaşkanlara Abhaz tarafının bu malların uluslararası kuruluşlardan alındığını onaylayan tüm belgelere sahip olduğunu da temin etti.
«Gürcistan hükümetinin, mermer böceği ile mücadeleye önelik ilçların Abhaz hükümetine teslim ettiklerine yönelik onaylayan belgeleri varsa, bu belgeleri halka açık getirmelerini makul ve gerekli olduğunu düşünüyorum». – diye Bakan belirtti .

Daur Kove, Gürcü hükümeti dünya topluluğuna Abhazya Cumhuriyeti’ndeki durumu kendi ışığından gösterdiklerini Gürcistan siyasetindeki mevcut eğilime dikkat çekti. «Son zamanlarda, Abhazya temasının Gürcistan hükümetindeki iç siyasi mücadelede de kullanıldığını not etmeye başladık». – diye Bakan söyledi.

Toplantı sırasında Abhazya Dışişleri Bakanıı, Gürcistan hükümetinin « Avrupa Gürcistan» partisinin başlattığı “Othozoria-Tatunashvili” listesiyle aktif olarak çalışmaya devam ettiğini de vurguladı.

«Görüşmelerimize ve listenin müzakere süreci için olumlu bir şey getirmeyeceği konusundaki uyarılarımıza rağmen, Gürcistan hükümeti yine de «Avrupa Gürcistan» partisine destek vermeye karar verdi ve liste uygulandı. IPRM formatının Gal şehrinde askıya alınmasının nedeni buydu». – diye Bakan söyledi.

Daur Kove, 3 Haziran'da, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Dışişleri Bakanlığının “Othozoria-Tatunashvili” yaptırım listesindeki diğer ülkelerle çalışmaya devam ettiğini açıkladıklarını ve ve bu açıklama, muhalefet partisi “Avrupa Gürcistan” ın “Othozoria-Tatunashvili” listesindeki kararın uygunsuz bir şekilde uygulanmasına ilişkin özel bir kararname çıkarması talebine bir cevap olduğunu söyledi.
Güney Kafkasya konular üzerinde AB Özel Temsilcisi Toivo Klaar, Cenevre'de toplantıyı mümkün olduğunca verimli hale getirmek için herkesin ortak bir amacı olduğunu vurguladı.

Transkafkasya'daki güvenlik ve istikrarlık Cenevre Görüşmelerin bir sonraki 48. turunun 2–3 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: