Daur Kove VIII. Abhaz-Rus İş Forumu'na katıldı

Daur Kove VIII. Abhaz-Rus İş Forumu'na katıldı
28 October 2017 492
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove VIII. Abhaz-Rus İş Forumu'nda konuştu.

Abhaz Dışişleri Bakanlığı Lideri açılış konuşmasında şunları kaydetti:
"VIII. Rus-Abhaz İş Forumu'nun katılımcuları, davetlileri ve değerli dostlar!

Bugün Rus-Abhaz İş Forumu'nun sekizinci oturumunu açıyoruz. Ülkelerimizin resmi görevlileri ve iş temsilcileri arasındaki toplantılar hali hazırda önemli ve faydalı bir gelenek haline gelmiştir.

Rus-Abhaz işbirliğinin temel konularını tartışan, dönüm noktası olan bu tartışma platformu öncelikli olarak ticaret ve ekonomi alanlarındadır. Ülkelerimiz adına önemli bir deneyim değişimi yaşanmaktadır; somut anlaşmalara varımakta ve geleceğe yönelik planların ana hatları belirlenmektedir.

Rus-Abhaz devletler arası ilişkilerin stratejik yapısı tüm mühim alanlarda tam teşekküllü kalkınma için geniş fırsatlar yaratmaktadır.

Uluslararası alanda etkileşim ülkelerimiz arasındaki en önemli işbirliği alanlarından biridir. Dış politika Abhazya ve Rusya için belirlenmiş menfaatlerine ulaşmasına, hedeflerini gerçekleştirmesine izin veren bir alandır. Abhaz-Rus ilişkileri, 2008 yılında Rusya Federasyonu'nun Abhazya'yı tanımasının hemen ardından başlayan sağlam bir yasal zemin üzerine kurulmuştur. Rusya Federasyonu ile Abhazya Cumhuriyeti arasındaki bölgeler arası düzeydeki ilişki; Abhaz-Rus işbirliğinin ana rotasını oluşturmaktadır. 30'dan fazla konu ile ilgili olarak Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında işbirliği anlaşmaları, niyet protokolleri ve bölümler arası anlaşmalar imzalanmıştır.

Bölgeler arası etkileşimde karşılıklı çıkar alanları, turizm ve tarım sektörü gibi Abhazya için çok önemli olan alanları kapsamaktadır. İnsani işbirliği aktif olarak sosyal projeler geliştirmektedir; gençlik programları uygulanmaktadır.

Abhazya dış politika alanında Rusya Federasyonu ile olan çok yönlü işbirliğini genişletmeye çalışmaktadır. Etkili etkileşimimizin bir örneği ise; Rusya, Güney Osetya ve Abhazya heyetlerinin Transkafkasya üzerine Cenevre Güvenlik Görüşmeleri'nde müttefik ve ortak olarak yer almalarıdır. Dış politika bölümlerimizin koordine halde sarfettikleri çabalar hedeflerimize doğru adım adım ilerlemek ve düşmanlarımızın saldırılarını geri püskürtmeye izin vermektedir.

Ne yazık ki Abhazya Cumhuriyeti ile ilgili siyasi sonuçlar ve değerlendirmeler malesef yalnızca Gürcistan yetkilileri tarafından yapılmamaktadır. Tiflis'ın bazı Batılı ortakları da onlara ayak uydurmaktadırlar. Abhazya'yı kınayan bağımsız uluslararası entitüler tarafından kabul edilen sonuçlar ülkedeki gerçek durumu yansıtmamaktadır. Onların amacı olumsuz bir Abhazya imgesi yaratmaktır. Bu durum, bu kurum ve organizasyonların mevcut gerçekleri kabul etme konusunda istekli olmadıklarının bir başka kanıtıdır. Uluslararası örgütlerin yaklaşımlarındaki ataleti bir kenara koymadan onlarla gerçek bir diyalog kurmanın imkansız olduğunu düşünüyoruz.

Aynı zamanda Abhazya Cumhuriyeti, eşitliğin ve güvenilir iletişimin önemini tanıyan ve bizim isteklerimize saygı duyan bu ülkeler ve organizasyonlarla iletişime açıktır. Ülkemizi Avrupalı ülke temsilcileri ve uluslararası organizasyonların temsilcilerinin ziyaretlerine kapatmıyoruz. Düzenli olarak iletişime geçtiğimiz UNDP, ICRC, UNHCR, Médecins Sans Frontières ve diğerleri gibi 10 uluslararası organizasyonun temsilcilik ofisine ev sahipliği yapıyoruz. Eşit ve karşılıklı saygının var olduğu bir diyalog içerisindeyiz. Bu tür bir yaklaşımın karşılıklı güvenin ve uluslararası temasların geliştirilmesini teşvik edebileceğine eminiz. Ancak bu karşılıklı olmalıdır, tek taraflı değil.

Karşımızda duran Tiflis ve onun Batılı dostlarının, Abhazya'nın planlarına ve arzularına yönelik muhalefetinin farkındayız. Neredeyse her gün, Abhazya vatandaşlarının haklarına kısıtlama ve ayrımcılığın her türü ile ülkemizin uluslararası izolasyonu için yapılan küçümseyici girişimlerle yüz yüze geliyoruz. Bunu yapmak için; Abhaz dilinde bir gazetenin çıkması, bir Abhaz dans grubunun performansı ya da sergi organizasyonu gibi herhangi bir fırsat kullanılmaktadır. Gürcistan'ın talebi ile Abhazya'nın yurtdışındaki insani varlığını genişletme amaçlı girişimleri engellenmektedir.

Tüm dış etkenlere rağmen Abhazya; dünyanın farklı yerlerindeki dostları ile ilişkilerini geliştirmeye, değerlerini ve kültürel zenginliklerini yaymaya devam edecektir. Abhazya hakkında olumlu bilgi yaymak ve yabancı medyada ülkemiz hakkında alıntı yapılması derecesinin artması için çaba sarfediyoruz. Abhazya yalnızca bir tatil yeri olarak değil; aynı zamanda sahip olduğu zengin geçmişi, benzersiz gelenekleri ve değerli kültürel mirası olan bir ülke olarak da gittikçe daha fazla dikkat çekmektedir.

Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan diğer ülkelerle bağların güçlenmesi bizim için çok büyük bir öneme sahip. Abhazya'nın diplomatik ilişkilere sahip olduğu şu ülkelerle çok taraflı ilişkiler genişlemektedir: Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Nikaragua Cumhuriyeti, Transdinyester Moldova Cumhuriyeti, Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti ve Tuvalu.

Bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde yeni temaslar kuruluyor. Bize biraz ilgi duyan ülkelerden irtibat noktaları bulmaya çalışıyoruz. Bu durum Abhazya hakkında nesnel bilgiyi yabancılara aktarmak açısından oldukça önemlidir.

Abhazya Cumhuriyeti'nin dünyaya sunacak bir şeyleri var.

Rus-Abhaz İş Forumu, birlik içerisindeki iki ülke olan Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nun dev bir ilişki potansiyeline sahip olduğunu dünyaya gösterme şansı sunmuştur. Hiç şüphem yok ki; somut anlaşmalarla ifade edilen bu potansiyel yalnızca dost ülkelerimizin halklarının yararınadır. Forum katılımcılarına zengin ve başarılı bir çalışma diliyorum!"

VIII. Abhaz-Rus İş Forumu çerçevesinde; Abhazya Ticaret ve Sanayi Odası ile Ivanovo Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan anlaşmaların yanı sıra, Abhazya'dan Rusya Federasyonu'na faal materyal teminine dair anlaşmalar imzalandı.

27 Ekim tarihinde Suhum'da gerçekleştirilen VIII. Abhaz-Rus İş Forumu; turizm, girişimcilik, ticari teşvik araçları, ekonomik alanlarda işbirliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi, ayrıca, Rusya ile Abhazya arasındaki bölgeler arası ilişkiler konularına ayrılmıştır.

Ekonomik Forum çerçevesinde dört yuvarlak masa toplantısı ve düzenli olarak gerçekleşen Rus-Abhaz İş Konseyi toplantısı planlanmıştır. Ayrıca Forum içerisinde Oçamçira Bölgesi'ndeki Kındık Köyü'nde bir tarımsal-sanayi kompleksinin açılışı da gerçekleştirilecektir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: