Uluslararası Cenevre Görüşmelerin 52. Turu hakkında

Uluslararası Cenevre Görüşmelerin 52. Turu hakkında
26 March 2021 604

25-26 Mart 2021 tarihlerinde, Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin 52. turu, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri katıldı ve BM, AGİT ve AB eş başkanlık etti.
 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Iraklı Tuzhba başkanlığındaki Abhazya Cumhuriyeti heyeti arasında Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Saida Butba, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Zaal Khvartskiya, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Raul Lolua, Astamur Logua ve Laşa ve Aşuba, Abhazya Dışişleri Bakanlığının çalışanları Laşa Ayüdzba, Artur Gaguliya ve Madina Şamba katıldı.
 
52'nci tur sırasında ana ilgi, güç kullanılmamasına ilişkin uluslararası garantilere ilişkin ortak bir belgenin geliştirilmesi ve anlaşılmasına odaklandı.
 
Abhazya Cumhuriyeti temsilcileri, sözlü ortak bildiri metninin yeni bir versiyonunu önerdiler, ancak Gürcü tarafı, Abhaz tarafının gündemdeki bu önemli konuyla ilgili bir sonraki önerisine yanıt vermeyi bir kez daha reddetti.
 
Gürcü heyetinin sergilediği son derece yapıcı olmayan yaklaşımın bir sonucu olarak, taraflar bu konuda uzlaşmacı bir çözüm üzerinde bir kez daha anlaşamadılar.
 
Gürcistan ile Abhazya ve Güney Osetya sınırlarındaki durum, Gürcistan temsilcileri hariç olmak üzere, görüşmelere katılan tüm katılımcılar tarafından sakin ve istikrarlı olarak nitelendirildi. Abhaz yetkililer tarafından düzenlenen insani yardım koridorlarına da olumlu bir değerlendirme yapıldı.
 
Aynı zamanda, toplantıya katılan tüm katılımcılar, Cenevre Tartışmalarının önemli formatlarından biri olan Gal kentinde olay önleme ve müdahale mekanizmasının (IPRM) işleyişini başlatmak için ortak adımlar atma ihtiyacına oybirliğiyle destek verdiler.
 
Abhaz tarafı, karşılıklı ilgi alanına giren belirli konuların gündeme dahil edilmesine tabi olarak, bu mekanizmanın çalışmasının yeniden başlatılmasına olan bağlılığını bir kez daha teyit etti.
 
COVID-19'un yayılmasıyla mücadele konusundaki görüşmelerinin bir parçası olarak, Abhazya Cumhuriyeti temsilcileri, Rusya Federasyonu'na ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine, Abhazya'daki koronavirüs enfeksiyonuyla mücadelede verdikleri destekten dolayı şükranlarını ifade ettiler. Virüsün cumhuriyette yayılmasının azalmaya başladığı ve yakın gelecekte Rus Sputnik V aşısının Abhazya Cumhuriyeti'ne teslimatının yapılacağı kaydedildi.
 
Görüşmede Abhaz tarafı, Gürcistan'ın ABD ve NATO ile askeri-teknik işbirliğinin derinleştirilmesi konusundaki ciddi endişelerini dile getirdi. Gürcistan'ın askeri potansiyelinin devam eden birikiminin öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceği ve bölgede yeni bir gerginlik artışına neden olabileceği vurgulandı. Bu bağlamda Abhaz tarafı, Rusya Federasyonu ile askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesine ve güçlendirilmesine devam etme niyetini doğruladı.
 
Cenevre Tartışmaları çalışmalarının verimliliğini ve ilerlemesini iyileştirmek için yeni yaklaşımlar yaratma ihtiyacına ortak bir ilgi yeniden teyit edildi.
 
İkinci çalışma grubunun çalışmalarının bir parçası olarak, bir dizi insani konu tartışıldı, özellikle Abhaz tarafı, Abhazya ulusal pasaportlarını dünyayı dolaşmak için kullanma olasılığını bir kez daha gündeme getirdi. Ayrıca eğitim, sağlık hizmetlerine erişim ve diğer bazı konuları da tartıştılar.

Toplantının ardından taraflar, önümüzdeki turda güncel konuları tartışmaya devam etme kararı aldılar.

Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki 53. turunun 29-30 Haziran 2021'de yapılması planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: