Cenevre Görüşmeleri Eş Başkanlar ile yapılan video konferansı hakkında

Cenevre Görüşmeleri Eş Başkanlar ile yapılan video konferansı hakkında
9 June 2020 255

9 Haziran Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove Tnaskafkasya da istikrarlık ve güvenlik Uluslararası Cenevre Görüşmeleri Eş Başkanları ile video konferansı gerçekleştirdi.

Konferans sırasında, Abhazya Cumhuriyeti'nde koronavirüs dağılımı, bölgedeki güvenlik ve istikrar, insani konular ve Cenevre Tartışmalarının bir sonraki turu için beklentiler konuşuldu.

Abhazya Dışişleri Başkanı Cenevre Eş Başkanları'nı cumhuriyette koronavirüs ile durumun genel olarak istikrarlı olduğunu ve Rusya Federasyonu'ndan dönen askeri üniversitelerin öğrencileri arasında son zamanlarda ortaya çıkan hastalık vakaları haricinde yeni bir enfeksiyon vakası olmadığını bildirdi. Bakan bir kez daha sağlanan düzenli yardım niteliğindeki yardım ve destekleri için tüm uluslararası yapıları teşekkür etti.

Sınır bölgelerindeki güvenlik meselesinin konuşulması sırasında Daur Kove, eş başkanların dikkatini 6 Haziran 2020'de Ingur Nehri boyunca Devlet Abhaz-Gürcü sınırını yasadışı olarak geçtiği için üç Gürcü vatandaşının tutuklanmasına çekti. Bakan ayrıca bu konuda ilgili makamlar tarafından değerlendirilecek olan bir ceza davasının açıldığını söyledi.

Abhazya Dışişleri Bakanı, Gürcistan vatandaşlarını bu tür durumlardan kaçınmalarını için çalışma yapılması, özellikle bilgi devlet sınırını geçme kurallarıyla olan bilgi broşürü dağıtmaya gerektiğini belirtti.

Sınır durumu, video konferanstaki tüm katılımcılar tarafından istikrarlı ve sakin olarak değerlendirildi.

Cenevre Eş Başkanları tarafından, olay önleme ve müdahale mekanizmasının (IPRM) sürdürülmesi konusu gündeme geldi. Konunun görüşme sırasında, toplantı katılımcıları tarafların her birinin bu mekanizmanın çalışması için kendi biçimini sunabilecekleri bir ortam yaratmanın önemini vurguladılar.

Video konferansın çerçevesinde oDaur Kove, Eşbaşkanların dikkatini Gürcistan Büyükelçisi T. Beruchashvili'nin Twitter sosyal ağında yaptığı kışkırtıcı bir paylaşımına çekti. Uluslararası Çocuk Bayramı'na adanmış ve özellikle Gürcistan'daki eğitim alma konusunda Abhazya'nın Gal bölgesi sakinlerine karşı ayrımcı olduğu iddia edilen bir tutum sergilemek üzere tasarlanmış bir dikenli telden sürünen bir kızın resminin yayınlanmasıydı. 

Buna karşılık, Cenevre Tartışmalarının Eş Başkanları, sosyal ağlarda bu tür yayınları kontrol etmenin son derece zor olduğu üzüntüsünü dile getirdiler ve katılımcıları sürekli olarak Abhazya ve Gürcistan arasında ek gerginlik yaratan bu tür olumsuz söylemlerden kaçınmaya çağırdıklarını vurguladılar.

Cenevre görüşmeleri eş başkanları maalesef bugün bir sonraki turun kesin tarihini belirlemek imkansız olduğunu bildirdi. Benzer formattaki bir sonraki toplantının Haziran ayı sonunda yapılması planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: