Uluslararası Cenevre görüşmelerin Eş başkanları ile yapılan toplantı hakkında

Uluslararası Cenevre görüşmelerin Eş başkanları ile yapılan toplantı hakkında
20 September 2018 933
20 Eylül 2018 yılında Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove Transkafkasya’da istikrarlık ve güvenlik Uluslararası Cenevre Görüşmeleri AB, BM ve AGİT tarafından Eş Başkanları – Tayvo Klaar, Cihan Sultanoğlu, Rudolf Michalka ile görüştü.

Abhaz tarafından görüşmeye Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan yardımcısı İrakliy Tuzhba, Abhazya Cumhuriyeti Devlet özel hizmetleri Başkan yardımcısı Vladimir Arlan, ve gelecek Cenevre görüşmelerşnşn katılımcıları Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın mensupları Laşa Avidzba, Artur Gaguliya, Said Kakaliya ve Madina Şamba katıldılar.
Tolantıyı açarak, Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove Cenevre görüşmelerinin yeni Eş Başkanları selamladı – BM’den Eş başkanı Cihan Sultanoğlu ce AGİT’ten Güney Kafkasya sorulardan sorumlu temsilci Rudolf Michalka.

Bakan, yeni eş başkanların profesyonel zengin deneyimi Cenevre görüşmelerinde ileriye ilerlemeye olasılığını ve olumlu sonuçları vereceğini umudunu ifade etti.

Daur Kove, Gürcü tarafının sözde olan «Othozori-Tatunaşvili» listesi ile sürecini teşvik ettiklerini ve uyguladıklarını ciddi endişeyi dile getirdi.
«Maalesef görüyoruz ki, Gürcistan «Othozoriya-Tatunaşvili» konusunu politize ediyor ve bununla birlikte MPRİ (Olayları önleme ve yanıtlama mekanizması) ve Cenevre Görüşmelerin çalışmalarına ciddi bir zarar vermektedir».

« «Othozoriya-Tatunaşvili» listesine belirli ismler eklendiği için biz Gal’da yapılan son MPRİ toplantısını durdurmayı mecbur kaldık», - Daur Kove belirtti.

Abhazya Dışişleri Bakanı MPRİ formatın çalışmasını durdurması teknik bir karakteri taşıdığını altını çizdi. «Biz her zaman MPRİ formatını ve Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin devam etmesinde ilgili olduğumuzu söylüyorduk ve söylüyoruz.  Ama maalesef, Gürcistan’ın girişimiyle, Güney Osetya’nın iki vatandaşı, «Othozoriya-Tatunaşvili» listesinde olan isimler, İnterpol yoluyla uluslararası aranan listede ilan etti, ve bu Ergneti’de MPRİ çerçevesinde yapılan son görüşmenin bozulmasına yol açtı», - belirtti o.

Daur Kove Eş başkanlara, Gürcistan’a Cenevre görüşmeler çerçevesinde görüşme sürecinin temellerini patlatan bunun gibi provoke hareketlerinin zarar verdiğini söylemelerini taleptebulundu.

Buna karşılık, Güney Kafkasya kousunda AB özel Temsilicisi Tayvo Klaar konuşmasının başında Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Gennadiy Gaguliya’nın trajik ölümü nedeniyle tüm eş başkanların adına başsağılını diledi.  

Tayvo Klaar, Cenevre görüşmeleri ve MPRİ formatı büyük önemi taşıdığını söyledi. UCG çerçevesinde başarılı çalışması sadece uluslararası ortaklara değil, görüşmelerinin katılımcılara da önemli. «Cenevre görüşmeleri ve MPRİ formatlarının en güzel şekilde çalışması için gerekeni yapmak bizim ve Sizin için önemlidir », – belirtti o.

Cenevre Görüşmelerinde BM’den Eş başkanı Cihan Sultanoğlu, onun bu göreve alınması BM tarafından Cenevre Görüşmelerinde başarılı çalışmaların olmalarını istediklerini kanıdı olduğunu belirtti.
BM Genel Sekreteri görüşmelerinin tüm katılımcıları Cenevre görüşmelerinin çalışmalarında en güzel sonuşları alabilmek için yapıcı yaklaşımları uygulamalarını çağırdı.

« Bizim konumuz, katılımcıları pragmatik bir yaklaşım kullanmaya, her konuda açık bir şekilde etkileşime girmeye teşvik etmektir. Her şeyden önce, tüm katılımcıların önerilerini dinlemek için buradayım ve Cenevre görüşmelerinin çalışmalarına yeni yaşamı nasıl soluduğunu ortaklaşa düşünmektir. Bu sürece olan bağlılığımı yinelememe izin verin ve birlikte ilerleyebilmeyi umuyorum », - belirtti o.

Güney Kafkasya konularda AGİT Özel Temsilcisi Rudolf Michalka, bu anlaşmasızlığa ve onun çözülmesine AGİT dikkatle takip ettiğini söyledi.  « Elbette güvenlik için, ama aynı zamanda katılımcılar arasındaki işbirliği için de savunuculuk yapıyoruz. Sadece eş moderatörlerin işlevi olmayan bir görevimiz de var. Katılımcılara somut çözümler sunmak için belirli hedeflerimiz var ve bunları size sunuyoruz. Tüm konularda yapıcı çözümler bulabileceğimize inanıyorum».

Sonra katılımcılar gelecek olan görüşmelerinin 45. Turunun  gündemi konuştular, özellikle, Cenevre Görüşmelerinin asıl hedefi olan Gürcistan ve Abhazya, Gürcistan ve Güney Osetya arasında güç kullanmama bağlayıcı hukuki anlaşmanın imzalamaya yol açacak güç kullanmama hakkında ortak açıklama projesidir.

Toplantıda ayrıca, hareket özgürlüğü, çevre güvenliği sorunları ve Cenevre görüşmelerinin yaklaşan turunun diğer güncel konuları ile ilgili insani konular ele alındı.
Transkafkasya’da istikrarlık ve güvenlik Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin gelecek 45.Turu 9-10 Ekim’de yapılacaktır.




Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: