CENEVRE GÖRÜŞMELERİ EŞ BAŞKANLARI İLE TOPLANTI HAKKINDA

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ EŞ BAŞKANLARI İLE TOPLANTI HAKKINDA
9 March 2018 879
9 Mart Cuma günü, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda, Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin 43. Turuna hazırlık amacı ile Dışişleri Bakanı Daur Kove ve Eş Başkanlar arasında hazırlık toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, AB Güney Kafkasya Sorunları Özel Temsilcisi Taiwo Klaar, BM Siyasi İlişkiler Avrupa Bölüm Müdürü Mehmet Bilman ve ayrıca AB Güney Kafkasya Özel Temsilciliği Siyasi Danışmanı Bjorn Kühne katıldılar.  

Toplantıya, Abhaz tarafı olarak, Cenevre görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı Temsilcileri Lasha Avidzba, Artur Gaguliya, İrakli Tuzhba, Anna Gamisoniya ve Abhazya DGS Başkan Yardımcısı Vladimir Arlan’da hazır bulundu.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Daur Kove, Cenevre Görüşmeleri BM Eşbaşkanlığı görevine yeni atanan Mehmet Levent Bilman’ı selamladı.

«Umuyorum ki önümüzdeki turda kuvvet kullanmama ile ilgili bir ortak sözlü bildiride bulunmaya fırsatına sahip olacağız, düşünceme göre bizler buna çok yakınız. Sizin etkin katılımınız ile bu yönde ilerleyeceğimizi düşünüyorum», - Daur Kove söyledi.

Mehmet Levent Bilman, konuşmasında, Cenevre görüşmelerinin bir sonraki turunda ilerleme kaydedileceğini umduğunu söyledi.  

Daha sonra taraflar, önümüzdeki 43 turun gündemini ayrıntılı olarak konuştular, özellikle, Cenevre görüşmelerinin ana amacı olarak, Gürcistan ve Güney Osetya, Gürcistan ve Abhazya arasında kuvvet kullanmama konusunda hukuki olarak bağlayıcı anlaşmanın imzalanma yolunun önemli adımı olabilecek, kuvvet kullanmama taahütü hakkında ortak bildiri taslağı görüştü.

Cenevre görüşmeleri 2. Çalışma Gurubu’nda bölgesel çevre güvenliği konuları ele alındı.

Güney Kafkasya’da güvenliğin sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin 43. Tur’u 26 – 29 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.    





Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: