10 Mayıs tarihinde Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan tatil sezonu boyunca Abhaz-Rus devlet sınırı ile ilgili prosedürler konulu basın konferansı

10 Mayıs tarihinde Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan tatil sezonu boyunca Abhaz-Rus devlet sınırı ile ilgili prosedürler konulu basın konferansı
10 May 2017 889
10 Mayıs tarihinde Abhaz Dışişleri Bakanlığı’nda, tatil sezonu boyunca Abhaz-Rus devlet sınırındaki geçişlerle ilgili prosedür hakkında bir basın toplantısı düzenlendi.

Konferansa katılan kişilerin listesi: Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcı Kan Taniya, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölüm Başkan Yardımcısı Lasha Avidzba, Abhazya Devlet Gümrük Komitesi Başkan Yardımcısı Msaust Shamba, Abhaz Sınır Koruma Hizmetleri Başkan Yardımcısı Gennady Bazba, Abhazya Turizm Bakan Yardımcısı Astamyr Akhba, Devlet Göç İdaresi Başkan Yardımcısı Viacheslav Bganba.

Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kan Taniya basın toplantısının açılışında tatil sezonunun başlangıcında medya yer alan Abhaz-Rus sınırında vize politikaları nedeniyle sorunlar oluşacağı ve yetersiz sayıdaki sınır kapıları hakkında demeçler veren Abhazya turism sektöründeki kişilerin iddialarına değindi.

Kan Taniya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüm ilgili resmi devlet organlarının temsilcilerini bir araya getirerek görüşlerini tekrar dile getirmek ve tatil sezonunun başında çıkan korku ve söylentileri ortadan kaldırmaya çalıştık. Böyle bir basın konferansının hem ülke sakinleri hem de ülkemizdeki misafirler için yararlı olacağını düşünürken ve Abhaz-Rus devlet sınırının geçişleriyle ilgili potansiyel söylentileri yok edeceğini ümit ediyoruz.”

Taniya’nın ardından söz alan Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölüm Başkanı Lasha Avidzba şu sözlere yer verdi: “Daha önce yabancı bir vatandaş Abhazya Cumhuriyeti’ne girmek için vize işlemlerine yönelik bir başvuru formu doldurarak beş çalışma günü boyunca cevap bekliyordu. Ülkemizin daha çok turist çekmesi için Psou kontrol noktasında doğrudan bir vize sağlama noktası oluşturarak yabancı vatandaşların en kolay şekilde sınır geçmesini amaçladık. Vize işlemleri iki veya üç dakika sürmekte. Vizeler halen Sakharov Caddesi 33 numara’da bulunan Konsolosluk Bölümü’nden alınabilecektir. İstatistiklere göre Rusya vatandaşları dışında her yıl Abhazya’ya 7 ile 8 bin arasında turist gelmektedir.”,

Abhazya Devlet Gümrük Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Msaust Shamba ise “Genel olarak bizler Adler MCC’deki kapasiteye bağlımlıyız. Adler’in kapasitesi 28 bin kişi için tasarlanmış durumda ancak geçiş yapan kişi sayısı Ağustos’un en yoğun günlerinde sayı 45 bine, hatta kimi zaman 48 bin kişiye çıkıyor. Sabah erken saatlerde her bir pasaport kontrol noktası dakikada 40 kişiye hizmet sunuyor, bu durum karayolu taşımacılığı için de geçerli. Abhaz tarafı için bu yeni bir iş değil, bu nedenle mal ve kargoların kayıt edilebilmesi için daha etkin olabilecek yenilikler geliştiriyoruz” dedi.

Çalışma vizeleri ile ilgili yetkiler yeni mevzuata uygun olarak Abhazya Cumhuriyeti Göç İdaresi’ne devredildi. Devlet Göç İdaresi Başkan Yardımcısı Viacheslav Bganba çalışma vizesi ile ilgili prosedürün detayları hakkında şu şekilde bilgi verdi.

“Çalışma vizesi almak için yabancı işçi çalıştırmak amacıyla başvuru yapacak bir işveren olması gerekmektedir. Bu işveren çalışma izni vizesi ve işçinin mesaisi için ücreti ödemeyi kabul etmelidir, ancak bu şartlardan sonra çalışma vizesi verilebilecektir. Göç İdaresi bir işverenin talebi olmadan vize veremez. Yabancı bir ülke vatandaşı turist vizesi ile çalışırsa, kendisi bu konuda idari sorumlulukları kabul etmiş olacaktır.”

Abhazya Turizm Bakan Yardımcısı Astamyr Akhba ise bazı konuların altını çizerek şu sözleri söyledi:

“Abhazya Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı ilk defa olarak Abhazya topraklarına bir turist grubu kafilesiyle ve bir günü geçmeyecek şekilde giriş yapan tüm yabancılara gümrüksüz giriş hakkı tanımıştır. 1 aylık turist vizesi 350 ruble, 6 aylığa kadar olan turist vizesi 700 rubledir.”

Abhazya Sınır Koruma Hizmetleri Başkan Yardımcısı Gennady Bazba ise konu hakkında bir açıklama yaptı: “Rus tarafının yaptığı kontrollerin aynısını uygulayacak bir kapasiteye sahip değiliz ancak çabalarımız bu yöndedir. Bazen Abhaz tarafının araçları sebepsizce beklettiği hakkında şikayet ediliyor, ancak bu tamamen Rus tarafındaki durum ile ilgilidir. Eğer belirli bir trafik sıkışıklığı mevcutsa köprüde yoğunluk olmaması için taşımacılığı kanopi çerçevesinde geciktiriyoruz. Bunlara ek olarak sınırdaki güvenliği daha üst düzeye taşımak için teçhizatlarımızı da güçlendiriyoruz.”

Basın konferansındaki katılımcılara göre Abhazya Cumhuriyeti’ne 2017 yılında çok yoğun bir turist akışı beklenmekte.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: