Cumhuriyetçi Siyasi Parti'nin "Abhazya Ulusal Birliği Forumu" Açıklaması

Cumhuriyetçi Siyasi Parti'nin "Abhazya Ulusal Birliği Forumu" Açıklaması
15 November 2017 497
Cumhuriyetçi Siyasi Parti'nin İskoç şehri Kilmarnock'taki anıtın kaldırılmasına ilişkin "Abhazya Ulusal Birliği Forumu" açıklaması.

"Gürcistan'ın son yıllarda Abhazya ve Güney Osetya'ya dair seçmiş olduğu taktik; tarih derslerinin hiçbirşey öğretmeyen klasik düşüncesinin sıklıkla tekrarlanan bir başka teyididir. Abhazya ve Güney Osetya'ya karşı savaşan ve ezici bir yenilgiye uğrayan Gürcistan, barış anlaşmaları imzalamak ve iki cumhuriyetin bağımsızlığını kabul etmek yerine, resmi devlet ilişkisi kurmamaktadır. Gürcistan bu ülkelerin gelişmesini, yapılaşmasını ve dünya toplumunun bir parçası olmasını engellemek için her yolu denemektedir. Görünüşe göre Gürcü siyasi elitleri önceden var olan üniter sisteme dönüşün olmayacağını kabul etmiyorlar ve kendilerini adı çıkmış olan "toprak bütünlüğü"ne dair olası bir restorasyon ilüzyonu ile kandırmaya devam ediyorlar. Dahası, eylemleri çok fazla çelişkilerle dolu.  Abhaz dili ve kültürünün korunmasına yönelik geniş ve hevesli sloganlar deklare eden Gürcü siyasileri Abhazya tarihinin ağır bir biçimde saptırılmasına göz yumuyorlar. Abhaz dili ve kültürünün kaderi, Abhaz yer isimlerinin eşi benzeri görülmemiş bir biçimde bozulması, Abhaz okullarının, basın kuruluşlarının kapatılması, ulusal yayınının engellenmesi, Abhaz alfabesinin Gürcüleştirilmesi ve Stalin ve Beria'nın ne yazık ki hafızalardan silinmeyen döneminde Abhaz halkına uygulanan asimile politikaları ile nasıl uyumlu olabilir? Yoksa birileri bizi Gürcistan ideolojik sisteminin dramatik bir biçimde değiştiğine mi ikna etmeye çalışıyor?

Yukarıdaki bilgiler ardından şu soruyu sormayı gerekli hale getirmektedir: 1992-1993'te Abhazya'da ve 2008 yılında Güney Osetya'da gerçekleştirilen soykırım ve onlara verilen onarılamaz manevi ve maddi zarar için Gürcü halkı ve entelijansiyası adına Abhazlar, Osetler ve diğer ulusların temsilcilerinden kim özür diledi?

Şimdi Tiflis'ten gelen, Abhaz dili ve kültürünün kurtuluşu ile ilgili iki yüzlü ifadeler ile; Abhaz edebiyatının kurucusu Dmitry Gulia'nın, Abhaz kültürünün büyük temsilcileri Samson Çanba ve Iua Kogonia'nın anıtlarına ateş açılması ve yok edilmesi,E.Eşba'nın anıtının yok edilmesi, Abhaz Dil Edebiyat ve Tarih Enstitüsü ile Abhazya Merkez Devlet Arşivi'nin,  I.Papaskir Ulusal Kütüphanesi'nin yakılması, Abhaz Devlet Müzesi'nin, Abhaz Devlet Drama Tiyatrosu'nun, N. Lakoba Müze Evi'nin ve ülkedeki diğer kültür ve araştırma enstitülerinin barbarca soyulması ne kadar birbiri ile uyumludur?

1992'de Gürcü sakinler tarafından kaçırılan ünlü Abhaz şairi Taif Ajba'nın trajik kaderi ile ilgili olarak hangi Gürcü edebiyat, sanat, bilim dünyası temsilcisi resmi bir şekilde üzüntülerini dile getirdi? Gürcü aydınları, E. Kogonia, M. Zukhba, V. Margania ve diğer pek çok ünlü usta sahne sanatçılarının Şevernadze işgal rejiminin kurbanı olduğunu biliyorlar mı?

Gürcü siyasileri Abhazya ve Güney Osetya halkları ile geçmişin objektif değerlendirmesini yapmak, normal uygar bir diyalog gerçekleştirmek ve daha barışçıl bir biçimde bir arada yaşama arayışına girmek yerine; Abhaz ve Güney Osetya makamlarının tüm dış politika faaliyetlerini takip etmekle meşguller. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, yeni bağımsız cumhuriyetlerle herhangi bir bağ kurmaya cesaret eden ülkelere sürekli protesto notları gönderiyor ve şikayetlerde bulunuyor. Tiflis, Suhum ve Tskhinval'in toplulukların, tiyatroların, bilimsel, yaratıcı kolektiflerin, spor takımlarının rotalarını kontrol altında tutuyor. Uluslararası festivallere ve çeşitli forumlara davet edilen çocukları ve gençleri bile engelliyor. Ünlü Macar şairlerin heykel niteliği taşıyan betimlemelerinin en iyi çevirmeni ünlü Abhaz şair Bagrat Şinkuba'nın büstünün inşası dolayısıyla, Gürcistan yetkilileri ile koordine olmayan Kiskoros'taki Shandor Petefi Müze Evi müdürlüğünün titizlikle uyarılmasındaki gerçek nedir?

Görünen o ki; şimdi de İskoç şehri Kilmarnock'ta bulunan, Gürcistan'ın Abhazya'ya saldırması sonucunda hayatını kaybedenler anısına yapılan anıta sıra gelmiş durumda. Gürcistan'ın talebi ile yayınları yargılayan Birleşik Krallık, tarihi adaleti simgeleyen bu anıtın yıkılmasını istemektedir. Anıtlarla ilgili savaşta ustalıkları bulunan Gürcü siyasiler, Sovyet döneminde kardeş şehir olan Suhum ve Kilmarnock'un tarihi ile etkili ve derin bir biçimde ilgilenmiyor. Bugünkü aşamada en önemli görevleri, Abhazya ve Osetler'in özgürlüğü ve bağımsızlığı ile ilgisi olan her şeyi yıkmak, yakmak ve yeniden oluşturmaya çalışmaktır. Gürcü saldırganlığının korkunç izleri ile ilgili olan her şeyin bilinç ve hafızalardan yok edilmesi için uğraş vermektedirler."

Bu ifadeler kullanı

"Abhazya Ulusal Birliği Forumu yukarıda adı geçen anıtın tahrip edilmesini önlemek için; Rusya Federasyonu'ndaki İngiliz Büyükelçiliği'ne, Uluslararası Anıtlar ve Sitlerin Korunması Konseyi'ne (ICOSMOS), UNESCO Genel Sekreterliği'ne, uluslararası insan hakları örgütlerine başvurmuştur. Vandalizme yardım ve yataklık eden Gürcistan'ın kışkırtıcı amaçlarını, modern insanlık tarihinin objektif olgularını tahrif etmeye çalışmak olarak kabul ediyoruz."

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: