Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’n yorumu

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’n yorumu
8 August 2018 1008
Bilindiği gibi, Kanada Dışişleri Bakanı Christi Freeland, 8 Ağustos 2018'de Kafkasya'daki olayların 10. yıldönümü vesilesiyle yapılan bir açıklamada, “Avrupa Birliği'nin kontrolünü, fiilen kontrol altında olan Gürcistan topraklarına gözlem misyonunu vermek” için çağrıda bulundu.

Ne yazık ki, Avrupa Birliği'nin izleme misyonunun Abhazya ve Güney Osetya topraklarına kabul edilmemesine dair nöbet belirtmesi , AB'nin Ağustos 2008'den bu yana bölgede gelişen gerçekleri veya uluslararası belgelerin yanlış yorumlanmasını kabul etmedeki isteksizliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtmek zorundayız.

Bu durumda, devletlerarası anlaşmalar temelinde kurulan ikili devlet ilişkilerinin, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya toprakları üzerindeki kontrolü olarak uluslararası topluma sunulduğu zaman kavramların yerini alması oldukça açıktır. Bu bağlamda, Bayan Freeland'a Medvedev-Sarkozy planına göre Avrupalı gözlemcilerin “Abhazya ve Güney Osetya'ya bitişik bölgelerde” yer aldıklarını ve devletlerin kendi topraklarında olmadığını hatırlatıyoruz.

Bununla birlikte, bu ifade bağlamında, Bayan Freeland tarafından kullanılan  propaganda klişelerine dikkat etmek değil de, kendi ulusal toprakların dışına çıkan problemlerin çözümüne manyakal azimle sürüklediklerine dikkat etmek gerekir, hemde  ülkelerinde ağrı noktalarının tamamen unutularak.  

Bu nedeniyle, bize göre, Abhazya ve Güney Osetya’ya Avrupa Birliği misyonun girmesinin «yakıcı problemi»‘nden güzelce Quebec’in konuşulmayan problemi dahada önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda, Kanada makamlarının yapabileceği en iyi şey, Kafkasya'daki AB misyonunun çıkarlarını savunmak için “kendi beş kuruşunu” yerleştirmeden önce iç sorunları çözmektir.
Kendi tarafımızda, Bayan Freeland ile ihtiyaç duyduğu her türlü deneyimi, devletlerarası sorunların çözümü ile ilgili olarak paylaşmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: