Abhazya Dışişleri Bakanlığın Açıklaması

Abhazya Dışişleri Bakanlığın Açıklaması
7 August 2020 495

Avrupa Birliği Gürcistan Delegasyonu, AB'nin çatışmaların barışçıl çözümüne ve Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğine olan bağlılığını ifade eden "Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmanın 12. yıldönümünde" ortak bir bildiri yayınladı.

Tiflis'in ve Batılı ortaklarının son derece tek yanlı konumunun yoğun bir biçimde yansıtıldığı eğilimli formülasyon hemen kendine dikkat çekiyor. Gürcistan ve önde gelen Batılı ülkeler ya Abhazya Cumhuriyeti'ni ya da Güney Osetya'yı boş yere görmezden geliyorlar. Onlara göre yalnızca "Rusya ile Gürcistan arasında bir çatışma" var. Açıklamanın Ağustos 2008'de saldırganlığı kimin planladığı ve gerçekleştirdiği konusunda tamamen sessiz olması karakteristiktir.

Bu bağlamda, Cenevre tartışmalarına eş başkan olarak katılımı da dahil olmak üzere, AB'nin Gürcistan'daki çatışmayı istikrara kavuşturma ve çözme taahhüdü hakkındaki açıklama son derece ikna edici görünmüyor.» Görünen o ki, Tiflis ve Avrupa Birliği'nde izlenen böylesine siyasallaştırılmış tek taraflı bir yaklaşımla, ilişkilerin normalleşmesi yönünde önemli bir ilerleme kaydedilmesi olası görünmüyor.

AB temsilcilerinin son aylarda yaşadığı iddia edilen belirli bir "gerginlik" de şaşırtıcıdır. Bu bağlamda bir soru sormak istiyoruz: AB temsilcileri, Gürcistan'da ABD ve NATO ülkelerinin katılımıyla düzenli olarak büyük çaplı askeri tatbikatlar izliyorlar mı ve hiçbir şekilde barışa yönelik olmayan bu eylemleri nasıl karakterize edebilirler?

Aynı şekilde, açıklamada belirtilen “çatışmadan etkilenen nüfusun” hak ihlallerinin “gerçekleri” de yapay olarak şişirilmiştir. Gürcistan'ın resmi pozisyonunun körü körüne yönlendirdiği Avrupalı ortakları, var olmadıkları yerde bu tür "gerçekleri" bulmaya hazır görünüyor. AB'nin çifte standartlardan vazgeçip vazgeçmeyeceğini ve Abhazya vatandaşlarının haklarını kısıtlayan tekrarlanan davalara ve Abhazya'nın Tiflis tarafından gerçekleştirilen bilgi ablukasına dikkat edip etmeyeceğini anlamak istiyoruz?»

Gürcistan'daki Avrupa Birliği temsilcilerini, basın açıklamalarını hazırlarken, bölgedeki gerçek durumu yansıtan objektif gerçekleri dikkate almaya ve Tiflisli meslektaşlarının önyargılı değerlendirmelerine daha az odaklanmaya çağırıyoruz.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: