Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan'daki Agile Spirit 2021 NATO tatbikatları hakkındaki yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan'daki Agile Spirit 2021 NATO tatbikatları hakkındaki yorumu
29 July 2021 916

Bu yıl 26 Temmuz'da Gürcistan'da yıllık NATO askeri tatbikatları Agile Spirit 2021 ("Agile Spirit - 2021") başladı. Tatbikata Azerbaycan, İngiltere, Almanya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Kanada, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, ABD, Türkiye, Ukrayna ve Estonya'dan 2,5 binden fazla asker katılıyor. Bunların 1,5 binden fazlası Gürcü, 700'ü AmerikalıGürcistan Savunma Bakanlığı'na göre, Çevik Ruh 2021'in amacı “NATO üye ülkelerinin ordularının ve ortaklarının savaş birimlerinin uyumluluğunu çözmek; çok uluslu bir ortamda muharebe operasyonlarının planlanması ve yürütülmesinde operasyonel yeteneklerin geliştirilmesi ve güvenlik işbirliğinin teşvik edilmesi.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ve Batılı ortaklarının devam eden askeri faaliyetleri konusunda ciddi endişelerini dile getiriyorKuzey Atlantik İttifakı'nın son yıllarda Güney Kafkasya'da ve Karadeniz'de gözlemlediği ve Gürcistan'ın askeri potansiyelini artırdığı eylemlerin askeri bir gerekliliği olmadığı ve açıkça sağduyuyu aştığı açıktır.

Gürcü yetkililer, "NATO üye devletlerinin ordularının uyumunu sağlamak" ve "askeri operasyonlar yürütmek" konusundaki heveslerinin bölgedeki gerilimi artırdığını ve bölgesel güvenliği sağlama çabalarını baltaladığını bilmelidirler.

Bu bağlamda, M. Saakashvili başkanlığındaki Gürcü liderliğinin, Batı askeri ittifakına üye olma ümidinin de peşinden gittiği, Güney Osetya'ya karşı askeri operasyonlar başlattığı 2008 deneyimini unutmamak gerekir. Tiflis'teki bu maceranın sonuçları iyi bilinmektedir.

ABD ve NATO'ya bağlılığını ortaya koyan Gürcü tarafı, son derece yıkıcı bir seyir izlemekte, Abhazya Cumhuriyeti'ne karşı kuvvet kullanmama konusunda herhangi bir yükümlülük altına girmek istememekte ve böylece aslında kendisine intikam fırsatı bırakmaktadır.

Gürcistan ve NATO'nun ortak askeri tatbikatları sorunu Abhaz tarafının ilgi odağında. Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan ve Batılı ortaklarının olası düşmanca eylemlerine veya provokasyonlarına yeterli yanıt verme hakkını saklı tutar.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: