Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın AGİT'teki Gürcistan Dostlar Grubunun Beyanına İlişkin Yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın AGİT'teki Gürcistan Dostlar Grubunun Beyanına İlişkin Yorumu
6 December 2020 539

AGİT Bakanlar Konseyi'nin 4 Aralık 2020 toplantısında AGİT'ten Gürcistan'ın bir grup arkadaşı ortak bir bildiri yayınladı.

Maalesef, Gürcistan'ın dostları tarafından kabul edilen Abhazya Cumhuriyeti hakkındaki açıklama, cumhuriyetimizin temsilcileri tarafından Cenevre'deki uluslararası görüşmelerinde BM, AB ve AGİT Eşbaşkanlarının huzurunda düzenli olarak dile getirilen Abhaz tarafının resmi bakış açısını yansıtmadılar. Bu açıklamadaki bariz tutarsızlığa ve tam önyargıya rağmen, AGİT, resmi Tiflis'in herhangi bir eylemini destekleme politikasının hakimiyetinde olmaya devam etmektedir. AGİT katılımcı Devletler, böylesine tek taraflı bir konumun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı fikrini geçersiz kıldığını fark etmemeye çalışıyorlar.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Abhaz tarafının Gürcistan'ın izlediği uluslararası izolasyon politikası ve Gürcistan'ın NATO ile artan etkileşimi ile ilgili meşru endişelerini defalarca dile getirdi. Tiflis'in, taraflar arasında güç kullanılmadığına dair bir belge imzalayarak Abhazya'nın güvenliğini sağlamada ilerleme konusundaki inatçı isteksizliği Suhum’da endişe edicidir. Ancak Gürcistan ve Batılı ortakları Abhazya Cumhuriyeti'nin sağlam temellere dayanan korkularını fark etmemeyi tercih ediyor.

Bu koşullarda, AGİT katılımcı Devletler, çatışmanın tüm taraflarının görüşlerini dikkate alarak, bölgedeki duruma ilişkin daha anlamlı ve dengeli değerlendirmeler duymuş olmalıydılar. AGİT'in retorik ve eylemlerinde kendini gösterebilecek tarafsız bir yaklaşım, bölgedeki siyasi gerçekliklerin yeterli bir şekilde algılanmasına yönelik dikkate değer bir adım olacaktır. Bununla birlikte, gerçekte, yalnızca Tiflis'in çatışmacı tavrını teşvik eden ve Abhazya ile Gürcistan arasında gizli bir diyaloğun kurulmasını hiçbir şekilde kolaylaştırmayan tek taraflı bir siyasallaştırılmış konum hakimdir.

AGİT temsilcileri güncel Cenevre formatındaki çalışmalara Eşbaşkanlardan biri olarak katılmaktadır. Aynı zamanda Abhaz tarafı bu bölgesel yapıya hiçbir zaman güven duymadı ve Gürcistan ile Abhazya arasında 1993-2008 yılları arasında süren müzakere sürecinde Abhaz tarafı AGİT temsilcilerinin katılımına kategorik olarak karşı çıktı ve bunun sonucunda BM himayesinde yapıldı.

Abhaz tarafına, mevcut süreçler hakkındaki görüşlerini dile getirmek için herhangi bir uluslararası alanda konuşma fırsatı verilmemeye devam edilmektedir. Bu nedenle, AGİT ve diğer uluslararası yapıların ayrımcılık ve son derece önyargılı yaklaşımlarla karşı karşıyayız, bu da çatışmanın taraflarından birini oy hakkından mahrum bırakıyor.

Bu aşamada AGİT'in müzakere sürecinde tarafsız bir arabulucu olarak kendine olan güvenini tamamen tükettiği ve Gürcistan'ın izlediği politikada suç ortağı olduğu söylenebilir. Mevcut durumu dikkate alan Abhaz tarafı, AGİT temsilcilerinin Transkafkasya'da İstikrar ve Güvenlik Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanlarından çıkarılmasını talep etme hakkını saklı tutar.

AGİT temsilcilerinin Gürcü-Abhaz sorununun çözümüne yönelik son derece eğilimli tutumlarını değiştirmeleri ve Abhazya temsilcilerine ilgili AGİT komitelerinin faaliyetleri çerçevesinde konuşma fırsatı vermemeleri durumunda, bu önlem Abhaz tarafının bu örgütün faaliyetlerine yaklaşımlarının gözden geçirilmesine olanak sağlayacaktır.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: