Abhazya Dışişleri Bakanlığın açıklaması

Abhazya Dışişleri Bakanlığın açıklaması
24 June 2020 572

BM İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'deki 43. oturumu çerçevesinde, 2017'den bu yana Konsey tarafından kabul edilen Gürcistan üzerine önceki İHK kararlarının içeriğini neredeyse tamamen tekrarlayan Gürcistan tarafının talebi üzerine “Gürcistan ile İşbirliği” kararı kabul edildi. Tamamen tavsiye niteliğindeki bu tür belgelerde, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek beyan edildiğini, Abhazya ve Güney Osetya'daki insan hakları durumu hakkında “ciddi endişe” dile getirildiğini, sınır bölgelerinde yaşayanlara karşı ayrımcılık “gerçekleri” not ediliyor, sözde olan ‘İşgal edilen çizgisi boyunca sınırlama süreci’si mahkum edildiğini hatırlatıyoruz.


Önceki yıllarda olduğu gibi, bu tür kararların hazırlanması ve kabulü, ilgili konuların kapsamlı bir tartışması ve kapsamlı bir değerlendirmesi olmaksızın gerçekleşmektedir. Belgede oy kullanan katılımcıların çoğunun, konunun özünü araştırmak ve Gürcü-Abhaz çelişkilerinin nedenlerini nesnel olarak anlama arzusu olmadığını görünmektedir. Böyle bir yaklaşım, gerçek durumu yansıtmayan ve Güney Kafkasya'daki durumu etkilemeyen içerik bakımından özdeş olan şablon kararlarının verilmesini belirler.


Abhaz tarafı, Gürcistan'ın talebi üzerine alınan kararlarda ele alınan tüm konular hakkındaki görüşlerini ifade etme önerisi ile BM İnsan Hakları Konseyi'ne defalarca başvurdu. Ancak tekliflerimiz inatla göz ardı edilmeye devam ediliyor. Görünüşe göre, İHK liderliğine Gürcistan-Abhaz ilişkilerinin sorunlarına alternatif bir bakış açısı gerektirmiyor. Gürcü tarafının tüm iddialarını tamamen yerine getiren bir sonraki kararı kabul etmek çok daha önemli hale geliyormuş.

İnsan Hakları Konseyi'nin, Gürcistan tarafından Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarının sistematik ihlaline hiç dikkat etmemesi de çok rahatsızlık edicidirAbhaz tarafının Cenevre tartışmaları sırasında açıkça dile getirdiği bu tür gerçekler, bir nedenden ötürü İHK kapsamı dışındadır. İnsan hakları sorununa böyle seçici bir yaklaşım, yalnızca uluslararası bir insan hakları kuruluşunun otoritesinin güvenilirliğini baltalamaktadır.
Gürcistan ve uluslararası yapılardaki ortakları, siyasallaştırılmış tek taraflı kararların benimsenmesinin esasen sadece iki hedefe ulaştığını anlamalıdır – Tiflisin hırsları tatmin etmektedir ve Abhazya ile Gürcistan arasında eşit bir diyalog olasılığı giderek uzaklaştırıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: