Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yorumu

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yorumu
7 September 2017 635
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları'nın bir araya geldiği toplantı 6 Eylül 2017 tarihinde Bakü'de gerçekleştirildi. Bilindiği üzere bu toplantıda taraflar uluslararası hukuk ilkelerine dayanan, siyasi dialog yoluyla bölgede barışçıl ve istikrarlı kalkınmayı tehdit eden, mevcut çatışmaların çözülmesini vurgulayan bir deklarasyonu kabul ettiler.

Aynı zamanda üç ülkenin dışişleri bakanları; egemenlik, devletlerin toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul gören sınırların dokunulmazlığına saygı duyduklarını ve destek verdiklerini açıkladılar.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, çatışmalarda barışın siyasi diyaloga dayalı olarak tüm tarafların çıkarlarını dikkate alarak sağlanması ilkelerini memnuniyetle karşılamakta ve kabul etmektedir. Abhaz tarafı uzun yıllar boyunca Gürcü-Abhaz çatışmasının barış içinde çözüme kavuşturulmasına yönelik mekanizmalar yaratmak için Gürcü tarafını kazanmaya çalışmış, başarısız olmuştur.

Ne yazık ki; Gürcistan tarafı düzenli olarak yaptığı, mevcut çatışmaları barışçıl yollardan çözüme bağlamaya yönelik uluslararası platformlardaki açıklamalarla, Abhazya Cumhuriyeti'ne karşı askeri gücün kullanılmamasıyla ilgili yasal olarak bağlayıcı belgelerin imzalanmasını ısrarla reddetmiştir. Bu koşullar altında, üst düzey Gürcü politikacıların çok sayıdaki açıklamalarına dair en ufak bir güven duymak söz konusu değildir ve bu açıklamaların hiçbir hukuksal gücü yoktur.

Gürcü tarafının atıfta bulunduğu toprak bütünlüğü ülkesine gelince: Bu ilke başka bir uluslararası temel ilke olan BM Antlaşması'nın 1. maddesinde belirtilen "ulusların kendi kaderini tayin hakkı" ilkesi ile doğrudan çatışmaktadır.

Abhazya halkı bu temel uluslararası ilkeden hareketle; bağımsız, egemen ve demokratik bir devlet kurma lehine tarihi bir seçim yapmıştır.

Bu bağlamda, Abhaz tarafının uluslararası hukukun mevcut ülkeleri temelinde bölgede barış içinde ve güvenli gelişme sağlamaya yönelik girişimleri desteklediğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: