Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı açıklaması

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı açıklaması
25 March 2019 495
Gürcistan-NATO ortak Komuta ve Personel tatbikatını izlemek amaçlı Tiflis’e gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber, Kuzey Atlantik İttifakının Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam destek vermeye devam ettiğini belirleyerek, Rusya'ya Abhazya'nın bağımsızlığının tanımaktan vazgeçmeye çağırdığı bir dizi açıklamada bulundu.
«NATO – Gürcistan 2019» Komuta ve Personel tatbikatı Tiflis yakınlarındaki Tatbikat ve Askeri Eğitim Destek Merkezi'nde 18 Mart’ta başlamıştır. Katılımcılar arasında ittifakın 24 üye ve ortak ülkelerinde askeri personel yer almaktalar. Tatbikat ilk kez Gürcistan Genelkurmay Başkanlığı komutasında gerçekleşmektedir.
Tatbikatın amacı, Gürcistan silahlı kuvvetlerinin NATO güçleri ile sahada takım yetenekleri geliştirmenin yanı sıra İttifak üyesi olmayan ülkelerle ilgili olarak ortaya çıkan güvenlik tehditlerine olası tepki yöntemlerini ortaya koyma olduğu ifade ediliyor.
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ve NATO’nun düzenledikleri tatbikatını Abhazya Cumhuriyeti’nin ulusal güvenliğine açık bir meydan okuma olarak değerlendirmektedir. Tiflis ve Brüksel’i, askeri hırslarının bu kadar açık gösterim yapmalarının yıkıcılı etkilerini anlamaya şiddetle  çağırıyoruz.
Gürcistan’ın batılı ortaklarının kendi müşterisini desteklemek amaçlı yapılan vazife açıklamalarının kimseyi şaşırtamayacağı bellidir – uzun zamandır Washington ve Brüksel’in propaganda ritoriğinin parçası olmuşlardır. Bununla beraber, buna benzer ritüel açıklamaların, uluslararası platformlarda politize edilmiş Gürcü kararlarına verilen desteğin ve NATO ile askeri-politik işbirliği teşviklerinin toplamı Gürcü yöneticilerine yüksek beklentiler getirmektedir, militarist kararlılıklarını körüklemektedir ve Transkafkasya'da   barış ve güvenliği sağlama çabalarını baltalamaktadır.
Tiflis’in NATO’nun askeri yapılarına hızlandırılmış entegrasyona bariz bahisi, ilan edilen Gürcistan’ın “barışçıllığı” daha da şüpheli kılmaktadır. Gürcü yetkililerin hiçbir "dostluk" açıklaması, Gürcistan'ın batılı ortakların desteğiyle askeri potansiyelini artırmak için çaba sarf ettiği gerçeğini gizleyememektedir. Gürcistan’ın batılı dostları ile beraber ne tür muhtemel “güvenlik tehditleri”ne  tepki vermeye hazırlandıkları son derece anlaşılmazdır.  
Gürcistan’ın NATO ile bu etkin etkileşim sürecinin, Cenevre görüşmeleri uluslararası arabulucular ve katılımcılar tarafından ciddi bir münazara konusu olması gerektiğine inanıyoruz. Transkafkasya'da barış ve güvenliği sağlama çabalarını Tiflis'in olası baltalama girişimlerinin sert bir şekilde durdurulacağının açık bir şekilde anlaşılması gerekmektedir.



Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: