Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile görüşmesi hakkında

Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile görüşmesi hakkında
18 September 2019 966

18 Eylül Abhazya Dışişleri Bakanlığında Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove ve Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarlık Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları AB, BM ve AGİT tarafından Tayvo Klaar, Cihan Sultanoğlu ve Rudolf Mihalka ile arasında görüşme gerçekleşti.

Abhaz tarafından Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakliy Tuzhba, Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Vladimir Arlan ve Abhazya Dışişleri Bakanlığın mensupları, gelecek olan Cenevre Görüşmelerinin katılımcıları Lasha Avidzba ve Artur Gaguliya görüşmeye katıldılar.

Toplantının açılışını yapan Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove, Gürcistan kontrol noktasının Tsnelis köyü civarında yasadışı olarak yerleştirilmesi nedeniyle Ağustos ayının sonlarında yükselen Güney Osetya sınırındaki durumla ilgili endişelerini dile getirdi.

Buna karşılık, AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toyvo Klaar, toplantı katılımcılarına Güney Osetya meselesinin yaklaşmakta olan turun dikkatine odaklanacağına dair güvence verdi. 

«Güney Osetya ile Gürcistan arasındaki kontrol durumu endişe verici olmakla birlikte, her iki taraf da durumun azaltılmasını hedefliyor. Tabii ki, barışçıl beyanlardan somut eylemlere geçmek çok önemlidir ve bu sorunu çözmek için gerekli yardımı yapmaya hazırız», – Cihan Sultanoğlu belirtti, Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin BM temsilcisi. 

Ayrıca toplantı katılımcıları, Cenevre görüşmelerinin yaklaşmakta olan turunun siyahat özgürlüğü, çevre güvenliği ve diğer acil konular ile ilgili insani sorunları ayrıntılı olarak görüştüler.

Toplantı sırasında Tayvo Klaar, Cenevre’de görüşmeyi mümkün olduğunca verimli yapmaya hepimizin ortak hedefi olduğunu belirtti.

Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarlık Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki 49. Turu 8-9 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşecektir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: