Переговоры
Müzakere
Müzakereler genellikle ikili ve çok taraflı ilişkilerdeki önemli mevzulara değinir. Müzakerelerde buluşurken taraflar pozisyonlarını ve olası alternatiflerini önceden belirler.
Müzakereler üç aşamada gerçekleşir:
1. Tarafların her biri sorunları dikkatlice analiz eder, belgeleri inceler, gerekli referans materyallerini hazırlar, delegasyon üyeleri için referanslar düzenler ve ilk bakışta küçük gözüken ama önemli diğer birçok sorunu çözer: giysiler, hediyelik eşyalar, vb.
2. Müzakere süreci.
3. Sonuçların analizi.
Ev sahibi taraf, müzakereler için tüm organizasyonel hazırlığı üstlenir: mekan, oturma planı, uzmanlar dahil delegasyonun oluşturulması. Bütün bunlar, ziyaret heyetinin üyeleri belli olduktan sonra yapılır.
Taktik olarak, müzakereler üç şekilde yürütülebilir.
Birincisi, taraflar arasında çatışma fikrine tabidir. Bu yaklaşım pek rasyonel değildir ve sonucu sıfır olabilir.
İkinci yaklaşım, birincinin tam tersidir. Taraflar dostane tavırlar alırlar. Bu seçenek zamanımızda çok nadirdir.
En rasyonel olanı, tarafların karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma ihtiyacının anlaşılmasına dayanan üçüncü yaklaşımdır. Müzakereciler, her iki taraf için de maksimum düzeyde kabul edilebilir çözümler arıyor. Bu yaklaşım üretkendir. Ortaklar arasında yüksek düzeyde güven anlamına gelir.
Müzakerelerin sonucunun analizi, genellikle, sonraki temaslar için iyi bir temel oluşturur. En önemli mevzularla bir dosya oluşturuluyor. Üzerinde anlaşmaya varılamayan mevzular özel dikkatle analiz edilir.
Bu analizin son aşaması, bir müzakere raporunun hazırlanmasıdır.