Cenevre Görüşmelerin 53.turu hakkında

Cenevre Görüşmelerin 53.turu hakkında
30 June 2021 446

29-30 Haziran 2021'de, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve ABD temsilcilerinin ve AB, BM ve AGİT eş başkanların katıldığı Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin 53. turu Cenevre'de yapıldı.

 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakli Tuzhba başkanlığındaki heyetine Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Saida Butba, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Zaal Khvartskiya, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekilleri Kakha Pertaya, Alkhas Dzhinjolia, Mikhail Sanguliya ve Abhazya Dışişleri Bakanlığı mensupları Lasha Avidzba, Artur Gagulia ve Madina Shamba Cenevre Görüşmelerine katıldılar.

Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin 53. turunda Abhazya, Güney Osetya ve Rusya'dan temsilciler Gürcistan'da artan NATO faaliyetine ilişkin artan endişelerini yinelediler. Bu tür eylemlerin, bölgedeki durumun uzun vadeli istikrarını sağlamaya yönelik çok taraflı çabaları baltalayabileceğini kaydedildi.

Abhazya Cumhuriyeti hava sahasının yabancı devletlerin uçakları tarafından sık sık ve kontrol edilemez hale gelen ihlallerinin sıklığıyla bağlantılı olarak, Abhaz tarafı Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin Eşbaşkanlarını bu ihlallere yakından dikkat etmeye çağırdı, çünkü bu eylemleri Gürcistan adına kasıtlı bir provokasyon olarak görüyor.

Toplantıya katılanlar, Gürcistan temsilcilerinin yanı sıra, Gürcistan-Abhaz ve Gürcistan-Güney Osetya sınırlarındaki durumu istikrarlı ve öngörülebilir olarak değerlendirdiler.

Bir sonraki turda, Gürcistan ve Abhazya ile Gürcistan ve Güney Osetya arasındaki güç kullanılmamasına ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanmasına yönelik önemli bir adım teşkil edecek olan ortak sözlü açıklama metninin tartışılmasına ağırlık verildi. Ancak Gürcü tarafı bu kilit konunun ilerlemesini bir kez daha engelledi.

Bu konudaki çalışmaları ilerletmek için yeni yaklaşımlar yaratma ihtiyacında ortak bir ilgi doğrulandı ve bununla bağlantılı olarak, bu konunun tartışılmasının Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki turuna ertelenmesine karar verildi.

Gürcü tarafının inatla mülteci sorununun tartışılmasını ve bu konunun siyasallaştırılmasını tüm uluslararası platformlarda dayatmaya devam etmesi nedeniyle Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti temsilcilerinin görüşlerinin alınmadığı görülmektedir, bu konuyu Cenevre'de tartışmak mümkün değil.

Tur sırasında, toplantı katılımcıları, Cenevre Tartışmalarının önemli formatlarından biri olarak Gal şehrinde Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasının (IPRM) mümkün olan en kısa sürede engelin kaldırılması oybirliğiyle konuştular.

Abhaz delegasyonu, daha önce olduğu gibi, karşılıklı çıkarları ilgilendiren belirli konuların gündeme dahil edilmesine bağlı olarak, bu mekanizmanın çalışmalarının yeniden başlatılmasına olan bağlılığını yineledi.

Grubun insani konulardaki çalışmalarının bir parçası olarak, hareket özgürlüğü, eğitim ve bir dizi başka konu ile ilgili güncel konular hakkında bir tartışma yapıldı.

Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Üzerine Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki 54. turunun 12-13 Ekim 2021'de yapılması planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: