Abhazya Dışişleri Bakanlığın Karadeniz de NATO ülkelerin katılımı ile askeri tatbikatları nedeni ile yapılan Açıklaması

Abhazya Dışişleri Bakanlığın Karadeniz de NATO ülkelerin katılımı ile askeri tatbikatları nedeni ile yapılan Açıklaması
21 July 2020 585

20 Temmuz'da NATO ülkelerinin Gürcistan askerlerinin de katıldığı Karadeniz'de 2020 askeri tatbikatı başladı. Ukrayna, Gürcistan ve yedi NATO üyesi ülkeden toplam 27 savaş gemisi, 19 uçak ve 2.000 asker: ABD, Bulgaristan, Türkiye, Romanya, Fransa, İspanya ve Norveç deniz manevralarına katılıyor.

ABD Deniz Kuvvetleri Altıncı Filosu temsilcilerine göre, tatbikatın amacı bölgesel güvenliği güçlendirmektir. «Sea Breeze 2020 gibi çok uluslu tatbikatlara katılımımız, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'nın kolektif savunmasına katıldığı gerçek bir gösteridir», – Altıncı filosunun resmi açıklamada söyleniyor. Bununla birlikte, ABD temsilcilerinin açıklaması, Batı askeri bloğunun Karadeniz'deki bu tür faaliyetlerinin bölgesel güvenliğin sağlanması için gerçek ihtiyaçlara karşılık gelip gelmediği sorusunu atlıyor.

Bu arada, ABD'nin Karadeniz bölgesinde liderlik ettiği NATO ülkelerinin giderek artan askeri faaliyetleri Abhazya Cumhuriyeti'nde haklı bir endişeye neden oluyor.

Bu tür NATO askeri tatbikatlarının "bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine" nasıl katkıda bulunabileceği tamamen anlaşılmaz ve ABD kimden "Avrupa'yı savunacak"? NATO ülkeleri tam olarak kimler “olası düşmanlar” olarak derecelendirildi? Karadeniz'de gerçekleşen ABD'nin himayesinde yapılan askeri tatbikatların, bölgedeki gerginliğin daha da artmasına katkıda bulunduğunu ve askeri çözümlerin taraftarlarına argümanlar verdiğine inanmak için çok daha fazla neden var.

Gürcistan'dan ordunun NATO tatbikatlarına düzenli olarak aktif katılımı, mevcut bölgesel sorunları münhasıran barışçıl ve diplomatik yollarla çözmeye yönelik Gürcü liderliğinin beyan edilen niyetleri ile doğrudan aykırıdır.

Tiflis'in NATO üye devletlerinin askeri tatbikatlarına aktif katılımının bölgede barış ve istikrar için ek bir tehdit oluşturduğuna ve Gürcistan'daki revanşist duyguların artmasına neden olabileceğine eminiz. Böyle bir olay gelişimi öngörülemeyen sonuçlara yol açabilir ve hem Karadeniz havzasında hem de Güney Kafkasya'da yeni bir gerilim turuna neden olabilir.

Bu bağlamda, bir kez daha ABD ve NATO müttefiklerine, çeşitli modern askeri teçhizat kullanarak Karadeniz'de bu tür askeri tatbikatlar yapmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Bölgede gerginliğin artması durumunda, olası olumsuz sonuçların tüm sorumluluğu

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: