Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın AGİT nezdinde ABD Büyükelçisi J.Gilmore yaptığı konuşması üzerinde açıklaması

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın AGİT nezdinde ABD Büyükelçisi J.Gilmore yaptığı konuşması üzerinde açıklaması
13 November 2020 523

ABD'nin AGİT Büyükelçisi James Gilmore'un 12 Kasım 2020'de Viyana'da AGİT Daimi Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrar üzerine Cenevre Uluslararası Görüşmeleri'nin çalışmalarının bazı yönlerine değinildi.

Bay J. Gilmore'un, Abhazya Cumhuriyeti'ne karşı oldukça garip tarihsel gezilerle birlikte kabul edilemez bir dizi röportajlarını daha önce kaydettiğini belirtmek gerekir.

Buna karşılık, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, sayın büyükelçi için uygun açıklamalar yaptı. Özellikle Abhazya'nın bağımsızlığının siyasi ve hukuki gerekçeleri belirtilmiş, Gürcü-Abhaz ihtilafının nedenleri açıklanmış, Abhazya Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu ile hukuki temele dayanan ve müttefik nitelikte olan devletlerarası ilişkileri hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Bu kez, ABD'nin AGİT Büyükelçisi, kendisine göre çok yararlı ve gerekli olan Cenevre Uluslararası Görüşmelerinin analizini ele aldı. Aynı zamanda J.Gilmore, nedense özellikle koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleşmeyen Cenevre Görüşmelerin turu Rus tarafı tarafından kasıtlı olarak engellendiğine düşünerek odaklıyor. Bu arada, Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın da belirttiği gibi, turun ertelenmesi doğrudan hastalığın yayılma tehdidiyle ilgiliydi. Burada başka nedenler aranmamalıdır. Cenevre görüşmelerin çalışılmasında tüm taraflar ilgililer. Bunu şimdiden fark etmenin ve bu konuda spekülasyon yapmayı bırakmanın zamanı geldi.

J. Gilmore'un konuşmasında kendini gösteren Cenevre görüşmelerinin ana temalarının vurgulanmasını değiştirme ve tartışmadan kaçınma girişimine de dikkat etmek gerekir. Bu nedenle, Cenevre görüşmelerinin gündeminin böylesine önemli bir yönü hakkında, taraflar arasında güç kullanılmaması konusunda yasal olarak bağlayıcı bir belge imzalayarak Abhazya ve Güney Osetya için kalıcı güvenliği sağlamanın yollarının aranması konusunda sessiz kalıyor. Bunun yerine Gilmore, bir nedenden ötürü arabulucu olarak değil de “çatışmanın tarafı” olarak hareket eden Rusya'ya karşı aşırı iddialarda bulunuyor ve 12 Ağustos 2008'de Rusya ve Fransa Cumhurbaşkanları tarafından kabul edilen anlaşmaları oldukça keyfi bir şekilde yorumluyor.

ABD'nin AGİT Büyükelçisi tarafından dile getirilen düşüncelerin, Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde verimli çalışmalar için bir teşvik işlevi görebileceğinden şüpheliyiz. Aksine, tarafların tutumlarının yakınlaşmasını engelleyen bir engel haline gelecektir.

Ülkemizin temsilcilerinin yokluğunda, AGİT dahil çeşitli uluslararası platformlarda Abhazya Cumhuriyeti ile ilgili konuları tartışmanın kabul edilemez olduğunu yineliyoruz. Bu yaklaşımın sonucu, Gürcü tarafı ve Batılı ortakları tarafından düzenli olarak uluslararası izleyicilere yayınlanan, bölgede olup bitenlerle ilgili çarpık fikirlerdir.

Abhazya Cumhuriyeti, Cenevre Uluslararası Görüşmelerinin devamı için durmaktadır. Cenevre formatının çalışmasını Güney Kafkasya'da güvenlik ve istikrarın sağlanması için önemli bir mekanizma olarak görüyoruz. Karşılıklı kabul edilebilir bir sonuç bulmak için daha verimli çalışmayı dört gözle bekliyoruz.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: