Abhazya Dışişleri Bakanlığı Yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı Yorumu
10 November 2017 790
Bilindiği üzere, İngiltere'deki Gürcü Büyükelçisi Tamara Beruchasvili'nin girişimiyle İngiliz yetkililer; İskoç şehri Kilmarnock'ta bulunan, 1992-1993 tarihlerinde Gürcistan'ın saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Abhaz savaşçıların anısına kurulan anıtın tasfiye edilmesini istemektedirler.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı; Gürcistan yönetimi tarafından gerçekleştirilen bu tür barbarca hareketleri, Gürcistan'ın Abhazya'ya ve Abhaz halkına yönelik saldırgan ve insanlık dışı politikasının nasıl bir karakterde olduğunun canlı bir kanıtı olarak görmektedir.

Gürcistan resmi makamlarının bu davranışı, Gürcistan tarafından etnik temizlik ve soykırıma maruz kalan Abhaz halkının tarihsel belleğini yok etmeyi amaçlayan bir vandalizm olarak görülmektedir.

Bu durum Gürcistan'ın Abhaz halkının tarihine ve kültürel mirasına karşı yapmış olduğu ilk saldırı eylemi değildir. Ekim 1992 tarihinde, Abhazya'nın işgal altındaki başkenti Suhum'da, Abhaz Dil Edebiyat ve Tarih Enstitüsü ile Abhaz Devlet Arşivi Gürcistan yetkilileri tarafından yakılmış ve yok edilmiştir. Bu barbar saldırının sonucu olarak Abhazya'nın tarihi ve kültürüne dair benzersiz belgeler yok edilmiştir.

Bu nedenle, Kilmarnoc'taki Abhaz savaşçılarına dair anıtın sökülmesinin planlanması bir kez daha Gürcistan yönetiminin tüm çabalarının yalnızca Abhaz halkının yok edilmesine yönelik değil; aynı zamanda tarihi ve kültürel geçmişinin imha edilmesi amacı taşıdığını kanıtlamaktadır.  

Yukarıdaki yorumları göz önünde bulunduran Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Cenvre Görüşmeleri'nin uluslararası aracılarına, Gürcistan'ın yıkıcı eylemlerine dair yeterli ve objektif bir değerlendirme yapmaları çağrısında bulundu.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: