Abhazya Dışişleri Bakanlığın açıklaması

Abhazya Dışişleri Bakanlığın açıklaması
10 June 2020 657
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin AGİT büyükelçisi James Gilmore ile yaptığı röportajı okuduku ve işbu röportajında sayın elçi Abhazya Cumhuriyeti'ne benzersiz tarihi gezilerle birlikte kabul edilemez birtakım ifadeler verdi.
Röportajın içeriği ve genel tonu son derece iç karartıcıdır. Önümüzde standart ifadeler ve tanımlarla banal propaganda malzemesi var. Tüm arzularla, durumun yeterli bir analizini veya bu metnin herhangi bir yerinde herhangi bir objektif sonucu bulmak mümkün değildir. Malzemenin ana içeriği, Ukrayna ve Güney Kafkasya'daki olayların son derece tek taraflı değerlendirmelerinden, Rusya'yı bir "işgalci" yapma arzusundan ve Abhazya ve Güney Osetya'dan - "işgal edilmiş bölgeler" vb. Aynı zamanda, Gilmore'un işaret ettiği gibi, ABD'nin eylemlerinin güdüsü her zaman yüksektir - Washington için, tüm ülkelerin sınırlarının güvenliğini hissetmeleri önemlidir ve Güney Kafkasya sakinleri için ABD sadece daha iyi bir yaşam istiyormuş.
Güney Kafkasya'daki duruma değinen ABD büyükelçisi, Gürcistan'ı ve tarihini iyi bildiğini beyan ettiğinde açıkça çelişiyor. D. Gilmore'un ifadelerine dayanarak, tam tersi bir sonuç çıkarabiliriz. Ayrıca sadece Tiflis'te aldığı bilgi versiyonunu bildiğini varsayabiliriz. ABD büyükelçisinin "Rus ordusu işgal edilinceye kadar durumun kontrolünü ele geçirene kadar Güney Osetya ve Abhazya'nın Gürcistan'ın bir parçası olduklarını" açıklamanın tek yolu budur.  D.Gilmore, Abhazya’nın daha soviyet zamanlarında Gürcistan’dan bağımsızlık hareketi hızla arttığını, bunun temelinde Abhazların bağımsız Gürcistan tarafından yok edilmesinden kendilerini korunması arzusu olduğundan farkından olmadığını açıktır.  Gürcistan ile pek çok açıdan birlikte yaşamanın son derece olumsuz tarihsel deneyimi, Abhazya'nın kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devletliğin inşası arzusunu doğurdu. Bu arada, D. Gilmore için olduğu kadar Batı ülkelerinin diğer temsilcileri için Abhazya bağımsız bir siyasi varlık değildir ve sadece dış güçlerin elinde bir kukladır. Böyle bir yaklaşım çok uygundur, çünkü Gürcistan ve Batı ortaklarının Abhazya Cumhuriyeti gerçeğini görmezden gelmelerine ve Rusya'yı tüm problemlerini ayrım gözetmeden suçlamalarına izin vermektedir.
D. Gilmore’un 1990'larda Gürcü makamların “Abhazya'ya düşmanlık göstermek istemediğine” inancı son derece naif görünüyor ve hem Abhazya'da hem de yurtdışında yaygın olarak bilinen gerçeklerle açıkça çelişiyor.
ABD'nin AGİT büyükelçisi için çok endişe verici olan Abhazya'da Rus birliklerinin konuşlandırılmasına gelince, Abhazya ve Rusya yetkilileri arasındaki ikili anlaşmalara göre Abhazya Cumhuriyeti'nde bulundukları unutulmamalıdır. Rus birlikleri, Abhazya Cumhuriyeti'nin güvenliğini sağlamada en önemli faktördür ve Gürcistan için herhangi bir tehdit oluşturmaz.
James Gilmore'un açıklamaları, Washington'un egemen Abhazya'ya karşı çatışmacı tutumunu teyit ediyor. ABD'nin uyguladığı çifte standartlar da kendilerini hissettiriyor - Gürcistan'ın geleceği olan bağımsız bir devlet olduğunu kabul ederek, Amerikalı diplomat Abhazya Cumhuriyeti için de aynı hakkı reddediyor.
Abhaz tarafı, bu tür yaklaşımların yararsızlığına ve ABD'li yetkililer de dahil olmak üzere saldırgan söylemin kabul edilemezliğine sürekli olarak dikkat çekti.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: