Cenevre Görüşmelerin 45. turu hakkında

Cenevre Görüşmelerin 45. turu hakkında
10 October 2018 1048
9-10 Ekim 2018 yılında Transkafkasya’da güvenlik ve istikrarlık Uluslararası Cenevre görüşmelerin 45. Tur gerçekleştirldi. Görüşmeye BM, Agit ve AB eş başkanlığında, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve ABD katıldı.

Abhazya Cumhuriyeti delegasyonunda, delegasyonun başkanı Dışişleri bakanı Daur Kove, Dışişleri bakan yardımcısı İrakliy Tuzhba, Abhazya Cumhuriyeti DGH Başkan yardımcısı Vladimir Arlan, ve Abhazya Dışişleri Bakanlığın mensupları, Cenevre Görüşmelerinin katılımcılar Artur Gaguliya, Laşa Avidzba, Said Kakaliya, Madina Şamba görüşmeye katıldı.
45. tur Transkafkasya’da güvenlik ve istikrarlık Cenevre Görüşmelerin 10. Yıldönümü ile denk geldi.

Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu temsilcileri, Cenevre’de ortak çalışmalarının ana hedefi Transkafkasya’da güç kullanmama konusu üzerinde görüşmeler olduğunu düşündüklerini ifade ettiler. Tur sürecinde taraflar Gürcistan ve Abhazya, Gürcistan ve Güney Osetya arasında güç kullanmama bağlayıcı hukuki anlaşmanın imzalamaya yol açacak güç kullanmama ortak sözlü açıklama hakkında görüşmelerini devam ettiler. Ne yazık ki, taraflar bir kez daha sözlü açıklama metninin uzlaşmacı bir versiyonunu kabul etmeyi başaramamışlardı ve bu konunun Cenevre'deki görüşmelerin bir sonraki turunda tartışmaya devam etmesi önerilmişti.

Gündem, Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasını yenilemeye odaklandı (MPRİ).

Abhaz tarafı bir kez daha, «Othozoriya-Tatunaşvili» adlı listenin kabulü MPRİ formatın çalışmasına olumsuz bir şekilde etkilediğini vurguladı, fakat, MPRİ gündemine Othozoriya işi eklenmezse işbu mekanizmasının çerçevesinde çalışmalaının yeniden naşlanmasının taraftarı olduğunu ifade etti. Tüm katılımcılar, MPRİ çalışmalarını yeniden başlatmasının önemli olduğunu söylediler ve işbu format çok etkili ve gerekli olduğunu vurguladılar.

Turun sırasında Abhaz tarafı Cenevre Görüşmeleri Eş başkanların aracılığıyla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,  Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AGİT Gene Sekreteri Thomas Greminger adlarına mektuplar verildi. Mektuplarda  Abhazya temsilcilere Abhazya Cumhuriyeti hakkında konuşulan tüm uluslararası alanlara eşit erişimin yapılmasının çağrısı yazılmaktadır.

Gürcü tarafının dışında, UCG'in tüm katılımcıları Gürcü-Abhaz sınırındaki durumu istikrarlı olarak tanımladılar.

Abhaz ve Güney Oset tarafları Cenevre Görüşmelerin eş başkanları UCG raporların hazırlanmasında kullanılan ifadeleri ve kısaltmaları daha duyarlı bir şekilde ele alınmalarını çağrıyorlar.  

Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya ve Rusya Federasyonu, Gürcistan ile NATO arasındaki askeri-teknik işbirliğinin kalıcı hale getirilmesi konusundaki kaygılarını yanı sıra Gürcistan’daki R.Lugar adı olan biyolojik laboratuvarın faaliyetlerine ilişkin endişelerini de yineledi.

İkinci grubun çalışma çerçevesinde geleneksel olarak insani konular görüşüldü, hareket özgürlüğü, eğitime erişim ve diğer birçok acil konular.

Toplantının tüm katılımcıları, verimliliği arttırmak ve Cenevre görüşmelerinin çalışmalarını teşvik etmek için yeni yaklaşımlar yaratma ihtiyacı hakkında ortak bir görüş bildirdiler.

Transkafkasya’da güvenlik ve istikrarlık Uluslararası Cenevre Görüşmelerin 46. Turu 11-12 Aralık’ta düzenlenecektir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: