Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan Uzlaşma ve Sivil Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı T. Akhvlediani'nin yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bir raporla yaptığı konuşma hakkında yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan Uzlaşma ve Sivil Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı T. Akhvlediani'nin yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bir raporla yaptığı konuşma hakkında yorumu
4 August 2021 3765

Bu yılın 3 Ağustos tarihinde Gürcistan Uzlaşma ve Sivil Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı T. Akhvlediani yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bir rapor hazırlamış ve gelecek yıllara ilişkin planlarını paylaşmıştır.


“Abhaz toplumu ile gayri resmi iletişim” ile ilgili yapılan çalışmalardan bahseden Akhvlediani, bazı başarılı işbirliği örneklerinden bahsetti. “Ticari ve ekonomik bağları geliştirmek amacıyla Daha İyi Bir Gelecek için Barış Fonu çalışmalarına başladı ve Gürcü-Abhaz iş projelerinin finansmanı başladı. Abhazya'da güveni yeniden tesis etmeyi amaçlayan 100'e yakın proje başlatıldı ”dedi. Buna ek olarak, Akhvlediani, vatandaşların günlük olarak bin kişi tarafından kullanılan Ingur köprüsündeki hareketinin kademeli olarak restore edildiğini duyurdu. Bakan ayrıca, Gürcistan hükümeti ve uluslararası kuruluşların koronavirüsle mücadele kapsamında Abhazya sakinlerine 4 milyon lari tutarında yardım sağladığını söyledi. Akhvlediani da Irakli Bebua, Abhazya suçlu Gürcistan vatandaşı konusuna değindi. Bakan, serbest bırakılması sorununun yakın gelecekte çözüleceğini umduğunu belirtti.

Akhvlediani'nin Gürcü-Abhaz ortak iş projeleri hakkındaki mesajının netleştirilmesi gerekiyor. Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları, Gürcü-Abhaz ortak iş projelerinde yer almıyor. Gal bölgesinde yaşayan Gürcistan vatandaşlarından herhangi biri bu tür projelere katılmayı mümkün görüyorsa, bu pek de "Gürcü-Abhazya güveni yeniden tesis etmeye yönelik iş projeleri" olarak kabul edilemez.

Gürcistan Bakanı'nın Inguri Köprüsü'nden vatandaşların geçişinin yeniden sağlanmasına ilişkin açıklamasına gelince, Gürcistan makamlarının bu kararla hiçbir ilgisi olmadığını belirtmek gerekir. Bu insani girişimle öne çıkan Abhazya Cumhuriyeti hükümeti, Abhaz-Gürcistan devlet sınırını geçmesi gereken Gal ilçesi sakinlerine yardım etmek adına yapıldı.

Akhvlediani'nin koronavirüsle mücadelede Abhazya'ya yardım sağlanması konusunda gündeme getirdiği konu ile ilgili olarak, Abhazya Cumhuriyeti'nin Gürcistan hükümetinden herhangi bir yardım almadığı ve almadığı vurgulanmalıdır. Suhum'da koronavirüsle mücadele kapsamında alınan yardımlar yalnızca uluslararası kuruluşlardan geliyor.

Adı geçen Gürcistan vatandaşı Irakli Bebua, işlediği suçtan dolayı Abhazya Cumhuriyeti'nde hüküm giydi ve mahkemenin verdiği karar uyarınca cezasını çekiyor. Erken tahliyesi konusu düşünülmüyor.

Bayan T. Akhvlediani'ye gerçekleri çarpıtarak ve spekülasyonları yaymakla meşgul olmamasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Bütçe geliştirme adına, Uzlaşma ve Sivil Eşitlik Bakanlığı'nın doğrudan masalları dile getirmeye ve Gürcü halkını yanlış yönlendirmeye hazır olduğuna dair güçlü bir izlenim var. T. Akhvlediani başkanlığındaki daire, bu bakanlığın eski liderlerinin maalesef uyguladığı bu uygulamadan vazgeçmelidir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: