Abhazya Cumhuriyeti Halk Komisyonu'nun İskoç şehri Kilmarnock'un belediye meclisi üyelerine itirazı

Abhazya Cumhuriyeti Halk Komisyonu'nun İskoç şehri Kilmarnock'un belediye meclisi üyelerine itirazı
15 November 2017 515
Abhazya Halk Komisyonu İskoç şehri Kilmarnock'un belediye meclisi üyelerine çağrıda bulunuyor:

"Bizler Abhazya Cumhuriyeti'nin sivil toplum temsilcileri olarak Kilmarnock Belediye Meclisi Üyeleri'ni, Gürcistan'ın İngiltere Büyükelçisi T. Beruchashvili'nin İskoçya'ya yaptığı son ziyaretin ardından başlatmış olduğu provokasyona yenik düşmemeye davet ediyoruz. Bu kampanyanın amacının kardeş iki şehir olan Abhazya'nın başkenti Suhum ve İskoçya'nın Kilmarnock kenti arasında kurulmuş olan dostluk ilişkilerinin zayıflatılması olduğu açıkça bellidir. Gürcistan Büyükelçisi'nin eylemleri, Gürcistan'ın Abhazya ile ilgili kısa bir görüşünü gözler önüne sermektedir ve aynı zamanda agresif politikalarının bir tezahürüdür.

Abhazlar, komşu Gürcistan tarafından diğer küçük halklar gibi asimilasyon girişimlerine maruz kalmış; ulusal ve kültürel kimliklerinin korunması için mücadele vermiş ve 1992 yılında Gürcistan birliklerinin Abhazya topraklarına girmesi ile birlikte bu defa fiziksel olarak hayatta kalmak için savaşmaya mecbur bırakılmıştır. Çok uluslu Abhazya halkına uygulanan acımasız kanlı katliam binlerce masum insanın ölümüne neden olmuş, Abhaz kültür mirası olan anıtlar tahrip edilmiş ve ekonomik altyapı yok olmuştur.

Şu an, savaşın ardından geçen 24 yılın sonunda, aralarında İskoçya sakinlerinin de bulunduğu çok sayıda ülke vatandaşı tarafından gösterilen anlayış, verilen manevi destek, Abhazya halkına ysavaşın yıkıcı sonuçlarının  üstesinden gelme konusunda yardımcı olmaktadır. Bu dostluğun en büyük tezahürünü, 1992-1993 yılları arasında yapılan Abhazya Halkının Kurtuluş Savaşı'nda Abhazya'nın özgürlüğü için can veren askerler için Kilmarnock'ta bir anıtın yapılması oluşturmaktaydı. Suhum-Kilmarnock kardeş şehirlerinin makamlarının insiyatifi ile inşa edilen anıt, dostluk, karşılıklı destek ve işbirliğine hazır olmanın sembolü haline gelmiştir. Abhazya sakinleri bu girişimi takdirle karşılamıştır; minnettarlık ve dayanışma simgesi olarak Suhum'daki bir sokağın adı "İskoçya" olarak değiştirilmiştir.

İskoçya ve Abhazya makamlarının bu eylemlerinin karşılıklı bir tanıma olmadığını vurgulamak gerekmektedir. Kilmarnock ve Suhum kardeş şehirleri siyasi birlik içerisinde değildir; Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması için Birleşik Krallık'ı teşvik etme amacında değildir fakat yalnızca insani hedefleri vardır. Ne yazık ki Gürcü-Abhaz çatışması bugüne kadar çözülememiştir, yalnızca dondurulmuştur. Ve Gürcü diplomatların son açıklamaları ile eylemleri geçmiş hatalardan ders almadıklarını, aynı zamanda Abhazya ile yapıcı bir dialoga girmekten çekindiklerini açıkca göstermektedir.

Umuyoruz ki hümanizm ve sağduyu hakim olacak ve kilmarnock'un sakinleri ve yetkilileri vatanlarının özgürlüğü için toprağa düşenlerin anısına yapılan saygısızlığı hoş görmeyecektir. Bu; İskoçya ve Abhazya arasındaki dostluk ilişkilerini her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda yeni, daha üst bir düzeye taşıyacaktır.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: