Abhazya Cumhuriyeti Transdinyester Moldova Cumhuriyeti Temsilcisi uluslararası bilim ve uzmanlık yuvarlak masa toplantısında konuşma gerçekleştirdi

Abhazya Cumhuriyeti Transdinyester Moldova Cumhuriyeti Temsilcisi uluslararası bilim ve uzmanlık yuvarlak masa toplantısında konuşma gerçekleştirdi
1 August 2017 922
Sosyo-Politik Araştırma ve Bölgesel Gelişim Enstitüsü (Tiraspol); "Rus Barış Gücü Dniester Örneği: Jeopolitik Dönüşümlerin Merkez Üssünde 25 Yıllık Barış ve İstikrar " başlıklı uluslararası bilim ve uzmanlık yuvarlak masa toplantısı nı gerçekleştirdi.

Yuvarlak masa toplantısında, barış gücü operasyonlarında tarihi ve askeri-politik konuların yanı sıra barış gücünün modern görevleri ve Dniester'deki güvenlik ve istikrar beklentileri tartışıldı.

Rusya, Belarus ve Transdinyester'den uzmanlar; ayrıca Güney Osetya'nın Transdinyester Moldova Cumhuriyeti Resmi Misyonu Başkanı ve Abhazya Cumhuriyeti Transdinyester Tam Yetkili Temsilcisi yuvarlak masa toplantısına katılım gösterdi.

Sırbistan "Toplumsal Diyalog Platformu" Analitik Merkezi Başkanı Vladimir Zotov; Dniester'deki barış gücünün misyonunda başarılı olduğunu, ordunun Transdinyester' yalnızca "kağıt üzerinde" dünyayı korumadığını belirtti. Sırp Krajina'daki durumu; Yugoslavya'daki savaşın ardından 1991 yılında Hırvatistan bölgesinde kurulan Hırvatistan ve Slovenya'nın anayasaya aykırı çıkışının neden olduğu yerel ordu örneğini vurguladı. Savaşın başladığını ve yüzbinlerce Sırp'ın mülteci olmaya zorlandığını söyledi.

Belaruslu uzman ise; bugün Transdinyester çevresindeki durumun çok karışık olduğunu ve uzunca bir süre devam edebileceğini söyledi. Moldova ile birlikte cumhuriyetlerinin güvenliğinin Ukrayna'nın durumu sebebiyle tehdit altında olduğunu vurguladı: "Ukrayna'da ABD'deki tesisler tarafından yöndendirilen eylemlerde, zamanında Gürcistan'da olduğu gibi güçlü bir rövanşizm var. " Gerçek Kavram sivil toplum kuruluşu direktörü Alexander Shpakovsky "Güvenlik" dedi ve durumdaki yeni bir gerginliği denemenin ve ihlale izin vermemenin çok karmaşık olmasına rağmen denenmesi gerektiğini vurguladı.

Abhazya Cumhuriyeti Transdinyester Moldova Cumhuriyeti Tam Yetkili Temsilcisi Alexander Vataman konuşmasında; Abhazya'nın çağdaş tarihine dair üç önemli dönemden kısaca bahsetti. Bu dönemleri, 1992-1993 Abhazya Halklarının Kurtuluş Savaşı, 1994-2008 Abhaz-Gürcü ihtilaf bölgesinde 2008'den günümüze barış gücü operasyonu dönemleri oluşturdu.

A. Vataman daha ayrıntılı bir biçimde "çatlak" olarak adlandırılan operasyonlardaki eylemon başlangıcı, ayrıca jeopolitik dönüşümler bağlamında Transdinyester ve Abhazya için ortak olan bu zorluklar ve tehditlerin üzerine de konuştu.

Etkinliğin sonucunda; barış misyonunun çatışmaının nihai çözümüne kadar devam etmesi gerektiği, bunun siyasi görüşmeler için temel oluşturacağı, uluslararası bilim ve uzmanlık yuvarlak masa toplantısı katılımcıları tarafından kararlaştırıldı. Bu temelin ortadan kaldırılmasının yalnızca çatışmanın yeni hale gelmesine neden olabileceği vurgulandı.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: