50. Cenevre Görüşmeleri hakkında

50. Cenevre Görüşmeleri hakkında
12 December 2019 905

10-11 Aralık 2019'da, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri temsilcilerinin BM, AGİT ve AB başkanlık ettiği Cenevre Uluslararası Transkafkasya'daki Güvenlik ve İstikrar Görüşmelerinin 50. turu gerçekleşti.


Dışişleri Bakanı Daur Kove başkanlığındaki Abhazya Cumhuriyeti heyetinde, Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakliy Tuzhba ve Dışişleri Bakanlığın mensupları Lasha Avidzba ve Arthur Gagulia da yer alıyor.


Bir sonraki Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin oturumunu başlatan Eşbaşkanlar, Güney Osetya sınırındaki gerilemenin devam etmesinden ve gündemdeki birçok önemli konuda katılımcıların konumlarının yaklaşmasına yönelik ciddi umutların bulunmaması konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.
Ayrıca onlar tüm katılımcıları yapıcı bir yaklaşım sergilemeye ve mevcut sorunları çözmek için ortak harekete geçmeye çağırdılar.


Aynı zamanda, konuşmalarında, Eş Başkanlar, Abhazya'nın Gal bölgesinde durumun istikrarlı ve güvenli kaldığını belirtti. Gal bölgesinin sakinleri için kimlik belgesi alma ile ilgili sorunların çözülmesinin olumlu dinamikleri de kaydedildi.
Abhaz tarafı, gündemdeki tüm kilit konular üzerinde çalışmaya hazır olduğunu teyit etti ve onların çözülmesi için bazı önerilerinde bulundu.


Ne yazık ki, Abhaz tarafının insani sorunların çözümüne yönelik önerileri Gürcistan temsilcilerinden uygun bir cevap alamamış ve uzun yıllardır çözümsüz kalmıştır.


Buna karşılık, Rus heyeti, uzun yıllardır Kafkasya'da barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunan Uluslararası Cenevre Görüşmelerin çalışmalarının sürdürülmesi önemli olduğunu vurguladı.


Rusya, Abhazya ve Güney Osetya heyetleri, gücün kullanılmamasının uluslararası güvenceleriyle ilgili ortak bir belgenin geliştirilmesi ve onaylanmasına odaklanmayı önerdi.


Maalesef, bu yöndeki çalışmalar, bu belgenin herhangi bir yönünü tartışmayı reddeden Gürcistan ve ABD temsilcilerinin yıkıcı konumlarının bir sonucu olarak tamamen engellenmiştir.


Bir sonraki Uluslararası Cenevre Görüşmelerin turun 31 Mart - 1 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacaktır.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: