Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile Görüşmesi hakkında

Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanları ile Görüşmesi hakkında
21 September 2021 225

21 Eylül'de Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Tuzhba, AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar, BM Temsilcisi Cihan Sultanoğlu ve Güney Kafkasya'daki AGİT Başkanı Özel Temsilcisi de Annika Söder dahil olmak üzere Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Üzerine Cenevre Görüşmeleri eşbaşkanlarıyla bir araya geldi.

Toplantının konusu, Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar üzerine Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin yaklaşan 54. turunun gündeminin konuşmasıydı.

Müzakerelerin 54. turunun arifesinde Abhazya'ya gelen Cenevre Görüşmeleri eşbaşkanlarının heyetini selamlayan Irakli Tuzhba, Abhaz tarafı için ana meselenin bir anlaşma üzerinde anlaşmak ve sonra Gürcistan'ın güç kullanmamasına ilişkin uluslararası garantili belge imzalamak olduğunu vurguladı.
Kilit siyasi konularda herhangi bir ilerleme olmamasına rağmen, Abhaz tarafının Cenevre formatına hala özel bir önem verdiğini, çünkü bu, Abhazya Cumhuriyeti delegasyonunun bir toplantıya katılma fırsatına sahip olduğu uluslararası kabul görmüş tek müzakere süreci olduğunu, en büyük ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla eşit temele oturtmak ve belirli konulardaki konumlarını uluslararası toplumun temsilcilerine kendi pozisyonu aktarmasının tek tanınan alan olduğunu kaydetti. 

Irakli Tuzhba, Gürcistan'ın devam eden militarizasyon süreci ve askeri potansiyelinin artması konusunda ciddi endişelerini dile getirdi. Uluslararası arabulucuları bu soruna dikkat etmeye ve bölgede gerginliğin tırmanmasını önlemek için gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Irakli Tuzhba, Abhaz tarafının insani konularda yapıcı bir diyaloga hazır olduğunu ifade etti.

Toplantıda eşbaşkanlar, Cenevre Görüşmeleri çalışmalarında etkin bir araç olarak Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasının (IPRM) çalışmalarına devam edilmesinin önemine dikkat çektiler.

Toplantı katılımcıları, cumhuriyetteki epidemiyolojik durumla ilgili bir dizi konuyu tartıştılar ve müzakere süreci çerçevesinde, uzmanların katılımıyla COVID 19 ile mücadeleye yönelik önlemleri tartışma gereğini dile getirdiler. 

Gündemdeki diğer bazı konular da görüşüldü.

Kafkasya'da güvenlik ve istikrar konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki 54. turunun 12-13 Ekim 2021'de yapılması planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: