Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın, Gürcistan parlamentosunda tartışılan "Rus-Gürcü ihtilafının işgalden arındırılması ve barışçıl çözümüne ilişkin" karar taslağıyla ilgili yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın, Gürcistan parlamentosunda tartışılan "Rus-Gürcü ihtilafının işgalden arındırılması ve barışçıl çözümüne ilişkin" karar taslağıyla ilgili yorumu
2 August 2021 490

Gürcü basınında çıkan haberlere göre, bu yıl 2 Ağustos'ta, Gürcistan parlamentosunun yasal meseleler komitesinde Rus-Gürcü ihtilafının işgalden arındırılması ve barışçıl çözümüne ilişkin bir karar taslağı tartışıldıBelge, "Gürcistan - Abhazya ve Tskhinvali bölgesinin Rusya tarafından gerçekleştirilen işgalini" ve Rusya Federasyonu'nun bu bölgeleri ilhak etmek için attığı adımları kınamaktadır. Kabul edilen karar taslağında, Gürcistan hükümeti "Rusya Federasyonu'na Abhazya ve Tskhinvali bölgesini işgal etmeye, bağımsızlığın yasadışı tanınmasını kaldırmaya, etnik şiddeti sona erdirmeye ve Cenevre Uluslararası Tartışmalarına yapıcı bir şekilde katılmaya çağırıyor."

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan parlamentosunda tartışılan "Rus-Gürcü ihtilafının işgalden arındırılması ve barışçıl çözümüne" ilişkin taslak kararın gerçeklikten tamamen kopuk ve Abhaz-Gürcistan çelişkilerinin nedenlerini çarpıttığı görüşündedir. Güney Kafkasya'daki siyasi duruma aşina olan herhangi bir tarafsız gözlemci için, Gürcü karar taslağının kavramların doğrudan ikamesini içerdiği açıktır..

Gürcü yetkililerin Abhaz-Gürcü çatışmasını "Rus-Gürcü" olarak sunma çabalarının hiçbir gerekçesi olmadığı ve aslında sadece suçlarının yükünü hafifleterek sorumluluktan kaçma girişimleri olduğu belirtilmelidir. Bu bağlamda Gürcü tarafı, 2008'de Güney Osetya'da yaşanan trajik olaylarda olduğu gibi, 1992'de Abhazya'da yaşanan savaşın tüm sorumluluğunun Gürcistan'a ait olduğunu hatırlatmalıdır. Ayrıca, çatışmayı çözmek için Rusya ve BM'nin arabuluculuğunda barış görüşmelerinin yapıldığı 1993'ten 2008'e kadar Abhazya'daki Gürcü yetkililerin sayısız silahlı provokasyonu da hatırlanabilir. Cumhuriyetin Gürcü işgali döneminde sayısız etnik yapılan şiddet vakasını unutmamalıyız.. Tüm bu gerçeklerin açıklığa kavuşturulması, Gürcistan'ın Rusya'yı çatışmanın belirli bir katılımcısı olarak gösterme girişimlerini saçma kılıyor, Tiflis'in çatışmadaki rolü ve Gürcü tarafının Abhazya'daki suçları hakkında tamamen sessiz kalıyor.

Bu bağlamda, Gürcistan'ın Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasının kaldırılması ve "işgalden çıkarılması" konusunda Rusya'ya yönelik iddialarının tutarsızlığı ortaya çıkıyor. Rusya Federasyonu'nun Abhazya Cumhuriyeti'nin tanınması ve onunla diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin kararı uluslararası hukuka uygundur ve uluslararası iletişimdeki diğer katılımcıların çıkarlarını etkilemez.
Kararda bahsedilen Cenevre tartışmaları ile ilgili olarak, Cenevre görüşmelerine katılan tüm katılımcıların Gürcistan temsilcilerinden tam olarak tartışmalara yapıcı katılımın beklendiği belirtilmelidir. Gürcü tarafının parlamentoda anlamsız kararları tartışmak yerine siyasi irade göstermesi ve yapıcı olmayan duruşunu yeniden gözden geçirmesi gerekirdi. Bölgedeki siyasi gerçekleri görmezden gelen ve sorumluluğu sürekli olarak başkalarının omuzlarına yükleyen Gürcü yetkililer, sorunu çözmek için gerçek yolundan çekiniyorlar.

Cenevre görüşmelerine katılan uluslararası arabulucuları, Gürcistan makamlarının 1992-1993 yıllarındaki eylemlerini suç olarak tanımaya çağırıyoruz, ve Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan arasında güç kullanılmamasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanmasını kolaylaştırmaya ve Güney Kafkasya bölgesinde uzun vadeli barış ve istikrarı sağlamak için Suhum ile Tiflis arasında eşit bir devletlerarası diyalog inşasını teşvik etmeye çağırıyoruz.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: