Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın İnal Ardzınba'nın BM Genel Sekreteri'ne hitabına tepkisi ile ilgili Abhazya Dışişleri Bakanlığı açıklaması

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın İnal Ardzınba'nın BM Genel Sekreteri'ne hitabına tepkisi ile ilgili Abhazya Dışişleri Bakanlığı açıklaması
11 February 2022 392

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İnal Ardzınba'nın BM Genel Sekreteri Guterres'e yaptığı Abhazya'ya Birleşmiş Milletler'de gözlemci devlet statüsü verilmesi talebi içeren çağrısına tepkide bulundu. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, "işgal rejiminin kendisini meşrulaştırmak için atılan yeni adımların başka bir başarısızlığa mahkum olduğuna" inanıyor. Ayrıca Tiflis'in "dünya toplumu Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıdığından" hiç şüphesi yoktur.

Gürcü diplomatlara, BM gözlemci devleti statüsünün Gürcistan Dışişleri Bakanlığı tarafından değil, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla verildiğini hatırlatılmalıdır. Gürcistan, Abhazya'nın egemenliğinin dünya topluluğu tarafından tanınmaması hakkındaki düşüncelerle kendisini sonsuz bir şekilde avutabilir, ancak Genel Kurul üyelerinin belirli kararlar alırken sadece Tiflis'in sesini dinleyeceğine körü körüne inanmaya değmez.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın gergin tepkisi, Tiflis'in müzakere acizliğini, Transkafkasya'daki yeni siyasi gerçekleri hesaba katma ve bölgede sürdürülebilir güvenliğe doğru ilerleme konusundaki isteksizliğini açıkça göstermektedir.

Uluslararası toplumun, Gürcistan'ın Abhazya Cumhuriyeti'ni uluslararası alanda tecrit etme çabalarını sürdürürken, Abhazya vatandaşların temel haklarını alaycı bir şekilde ihlal ettiğini ve sayısız insani sorun yarattığını anlamasının zamanı geldi. Tiflis'in tek taraflı pozisyonuna verilen desteğin sadece Gürcistan'ın çatışmacı tavrını teşvik ettiğini ve uluslararası kabul görmüş müzakere mekanizması - Uluslararası Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde anlaşmaya varılmasını engellediğini dikkate almak da önemlidir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: