Transkafkasya’da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerin 55.turu hakkında

Transkafkasya’da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerin 55.turu hakkında
8 December 2021 211

7-8 Aralık 2021'de Cenevre'de BM, AB ve AGİT'in eş başkanlığında Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve ABD temsilcilerinin katıldığı Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin 55. turu Cenevre'de yapıldı.gerçekleşti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Tuzhba başkanlığındaki Abhazya Cumhuriyeti heyetine, Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Saida Butba, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Zaal Khvartskia, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu - Millet Meclisi Vekilleri Kakha Pertai, Natalie Smyr, Inal Tarba, Abhazya Cumhuriyeti Baş Tıbbi Sorumlusu Lyudmila Skorik ve Abhazya Dışişleri Bakanlığı çalışanları Lasha Avidzba, Artur Gagulia ve Madina Shamba katıldı

Olağan turun gündemi geleneksel olarak güvenlik ve insani konularda olmak üzere iki çalışma grubunda tartışılmıştır.

Gürcü heyeti temsilcileri dışında, panelistler, Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki devlet sınırındaki durum genel olarak sakin ve istikrarlı olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda, İngur Nehri boyunca devlet sınırını geçme rejimini düzenli Gürcistan vatandaşlarının tarafından ihlal etme olayların kaydedilmeye devam ettiği kaydedildi.
Gal şehrinde Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasının (IPRM) çalışmasının yeniden başlatılması konusuna özellikle dikkat edildi. Abhaz heyetinin temsilcileri bu mekanizmaya hazır olduklarını ve bağlılıklarını ifade ettiler ve Cenevre görüşmelerinin önemli bileşenlerinden biri olarak IPRM formatının engellenmesini kaldırmaya amaçlayan yeni bir teklif paketi hazırladılar.

Abhaz tarafı, ABD ve diğer NATO ülkelerinin doğrudan Gürcistan'ın askeri potansiyelinin desteğiyle güçlendirilmesinin konusundaki endişelerini bir kez daha dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Gürcistan arasındaki ikili askeri-teknik işbirliğine, Amerikan savaş gemilerinin Karadeniz'e düzenli girişine, Abhazya Cumhuriyeti deniz sahasının yabancı sivil ve askeri gemiler tarafından sürekli olarak ihlal edilmesine ve ayrıca Abhazya Cumhuriyeti'nin hava sahasının sürekli ihlaline Gürcistan'ın Kuzey Atlantik İttifakına entegrasyonu için umutlarına özellikle vurgu yapıldı. Gerginliğin tırmanmasında böyle bir artışın bölgede barış ve istikrara yönelik ciddi tehditler oluşturduğu vurgulandı.

Tur sırasında, Abhaz tarafı Gürcistan delegasyonunun temsilcilerine sınır belirleme prosedürünü başlatmayı ve ardından Gürcistan ile devlet sınırının çizilmesini önerdi. Sınırların koordine edilmesi sürecinin, sahadaki birçok sorunun çözülmesine ve resmi olarak oluşturulmuş kontrol noktalarından devlet sınırını geçme prosedürünün kolaylaştırılmasına olanak sağlayacağı kaydedildi.

Abhaz katılımcıların ana dikkati, güç kullanılmamasına ilişkin uluslararası garantiler hakkındaki belgenin metni üzerinde anlaşmaya varma çalışmalarına yeniden başlama ihtiyacına odaklandı. Geleneksel olarak, Gürcü heyeti bu en önemli konuyu tartışmayı reddetmeye devam ediyor. Bir sonraki turda Eşbaşkanların bu belge üzerinde önerilerini hazırlamaları ve bunları tüm katılımcılara sunmaları beklenmektedir.

İkinci çalışma grubunun çalışmaları çerçevesinde, hareket özgürlüğü, eğitim ve bir dizi başka konu ile ilgili insani meseleler tartışıldı.

Transkafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Üzerine Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki 56. turunun 29-30 Mart 2022'de yapılması planlanıyor.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: