Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan Başbakanı I. Garibaşvil'in açıklamasıyla ilgili yorumu

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın Gürcistan Başbakanı I. Garibaşvil'in açıklamasıyla ilgili yorumu
26 June 2021 498

Gürcistan Başbakanı I. Garibaşvili, Gürcistan hükümetinin Abhazya ve Güney Osetya'nın sosyo-ekonomik kalkınması için bir strateji geliştireceğini açıkladı. «Abhazya ve Tskhinvali bölgesinin sosyo-ekonomik gelişimi için bir strateji geliştirmeyi planlıyoruz. İlk aşamada Gali ve Ahalgori bölgelerinin sosyo-ekonomik rehabilitasyonu konsepti geliştirilecektir. Özel olarak oluşturulmuş bir uzmanlar danışma konseyi çerçevesi de dahil olmak üzere, sivil toplum temsilcileriyle düzenli işbirliği sağlanacaktır», - belirtti.

Garibaşvili'nin açıklaması, egemen bir devletin - Abhazya Cumhuriyeti'nin iç işlerine büyük bir müdahale girişimidir. Abhazya'nın kalkınması için sağduyuyu aşan bir strateji geliştirme planı ve Gürcistan Başbakanı'nın son zamanlarda bir “işgalden arındırma komisyonu” oluşturma kararı, gerçeklikten tamamen kopuk ve hiçbir anlamı ve pratik etkisi olmayacak.

Abhazya'nın kaderiyle ilgili olduğu iddia edilen Gürcü makamlarının tüm bu aktif faaliyetlerin takliddi taklidi, yalnızca Tiflis'in iki ülke arasında karşılıklı anlayışı sağlamanın gerçek yollarını kategorik olarak kabul etmediğini ve verimli bir şekilde yürütmek istemediğini kanıtlıyor ve Cenevre tartışmalarının genel olarak tanınan uluslararası formatı içinde çalışmak istemiyor.

Abhazya'nın "işgal edilmiş toprak" olarak yasal olarak tanınmasında ifade edilen Gürcü tarafının intikamcı yaklaşımı, Gürcistan'ın Abhaz devletine yönelik mevcut siyasi gidişatını tam olarak belirlemektedir. Tiflis, planlanan insani projeler ve kalkınma stratejileri hakkında yüksek sesle açıklamalar yaparak, uluslararası toplumun gözünün önüne hava atmaya ve vatandaşlarını yanıltmaya çalışıyor. Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan'ın özerk bir bölgesi olarak değil, sadece eşit temelde ilişkiler kurmaya hazırdır.

Abhaz tarafı, Gürcistan Başbakanı tarafından Abhazya Cumhuriyeti ile ilgili olarak öne sürülen kabul edilemez girişimler konusunu önümüzdeki Cenevre görüşmeleri turunda keskin bir şekilde gündeme getirme niyetinde.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: