Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Bildirisi

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Bildirisi
19 July 2017 2209
Bilindiği üzere, NATO ülkelerinin askeri tatbikatları ve “Noble Partner 2017”, 30 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında Gürcistan’da yapılacaktır. Gürcistan, ABD, İngiltere, Almanya, Türkiye, Slovenya, Ermenistan ve Ukrayna’dan 2800’den fazla askeri personel bu tatbikata katılacak.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan-NATO tarafından ağır zırhlı araçların ve hava unsurlarının da kullandığı, birkaç bin askerin katılımıyla yapılan bu tür büyük ölçekli tatbikatlar hakkında endişelerini bildirmektedir.

Gürcistan silahlı kuvvetlerinin operasyonel eğitimine yönelik çabaların artmasına ve bu faaliyetlerin genişlemesine yönelik planların bölgedeki barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğuna ve mevcut çatışmaların çözümüne yönelik uluslararası girişimleri baltaladığına inanıyoruz.

Gürcistan’da yapılan bu tür tatbikatlar birkaç yıldır geleneksel hale gelmiştir ve her geçen yıl bu tatbikatlara katılan personel ve ağır zırhlı araçların sayısında ciddi bir artış olmaktadır. Bu veriler Gürcistan’ın askeri potansiyelinin hızla yapılanmasında doğrudan bir Amerikan ve Avrupa desteğinin mevcut olduğunu kanıtlamaktadır.

Belirtmek istiyoruz ki bu zayıf öngörüşlü politikalar ve Batı ülkelerinin Gürcistan’ın militarize olmasına yönelik tehlikeli hamleleri sonucunda, Ağustos 2008 tarihindeki Tiflis’in askeri saldırılarına sebep olan Gürcistan’daki rövanşist akımlar hızla artmaktadır.

Bu bağlamda, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ve NATO ortaklarının eylemlerinin açıkça yıkıcı ve bölgedeki gerginlikleri arttırmaya yönelik bir amaca sahip olduğunu düşünmektedir.

Linkler

 
 
 
X

Geri Bildirim Formu

Adın:
E-posta:
Telefon:
Mesajınız: